Altergeo zet de burger centraal op het Geospatial World Forum 2013

17/05/2013     Algemeen nieuws en GIS         3525     0

Het informatielandschap is sterk aan het veranderen. Door de komst van bronnen zoals Open Street Map is de traditionele rolverdeling tussen producenten en consumenten van (geo)informatie aan het vervagen. Om snel en doelgericht te kunnen inspelen op de behoeften binnen de steden moet GIS meer probleem-georiënteerd worden en sterker inspelen op de behoeften van de burger.

Gegevens en de vlotheid waarmee we deze inzetten als beleidsondersteunende informatie maken een stad 'slimmer'. Het is onze overtuiging dat de burger over een schat aan informatie beschikt. Door burgers de kans te geven op feedback, kan het bestuur bestaande datasets verrijken. Altergeo opende in Rotterdam de discussie om te evalueren hoe we van deze hype een hit kunnen maken.

Een ‘crowdsourced’ dataset zal waarschijnlijk nooit dezelfde juridische status worden toegekend als een formele dataset, maar dat betekent niet dat het een mate van acceptatie in de buurt kan komen. In de praktijk kunnen door vrijwilligers verzamelde gegevens zelf nauwkeuriger / vollediger / meer up-to-date zijn dan de gegevens deze met een ‘formele stempel’ van een autoriteit. Lokale besturen zijn het er over eens dat het veel zinvoller is om te spreken over “fitness for use" (Rob Feick en Stéphane Roche), of hoe goed de dataset voldoet aan specifieke behoeften om een probleem op te lossen, een goede definitie is voor kwaliteit.

Geospatial World Forum is een platform voor belanghebbende partijen in de 'geo-informatiegemeenschap' van beleidsmakers, producenten tot eindgebruikers van ruimtelijke informatie. Doel van Geospatial World Forum 2013 is het gebruikersprofiel van de geo-informatieindustrie te verhogen tot politiek en bestuurlijk niveau wereldwijd, dit sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de Altergeo community (www.altergeo.be)

 

Download de Presentatie van Raf Buyle: GIS for intelligent cities of the future

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!