Vlaamse e-government initiatieven in de kijker op internationale conferentie SEMIC 2013

26/06/2013     Algemeen nieuws en OSLO         2813     0

In kader van de digitale agenda van Europa en het Iers voorzitterschap van de Europese Unie, werd op 21 juni 2013 een maatgevende conferentie georganiseerd m.b.t. het uitwisselen van overheidsdata.

De conferentie stond in het kader van een efficiëntere en effectievere gegevensuitwisseling in publieke administraties door het gebruik van semantische standaarden. Administraties zijn semantisch interoperabel als ze weten hoe ze de gegevens van de ander precies moeten interpreteren.  De conferentie gaf aan dat linked data de sleutel is voor een ‘slimme overheid’.

Wat is linked data?

Ooit werden moeren en bouten met de hand vervaardigd als unieke paren. Ieder paar was precies passend, maar dan wel alleen op elkáár. In 1800 bedacht de Engelsman Henry Maudslay de draaibank. Deze uitvinding maakte het mogelijk om moeren en bouten te maken met dezelfde standaard schroefdraad. Vanaf dat moment werden moeren en bouten uitwisselbaar.

Tim Berners-Lee vond twintig jaar geleden het wereldwijde web uit. Dit was opnieuw een doorbraak, maar dan voor uitwisselbaarheid van digitale documenten. Standaarden als http en html maakten het mogelijk een wereldwijd netwerk van documenten te bouwen. De introductie van Linked Data, opnieuw een vondst van Tim Berners-Lee, is vergelijkbaar met Maudslay’s uitvinding van de draaibank.

De Linked Datatechniek maakt het mogelijk om data te voorzien van een “standaard schroefdraad”, zodat deze data direct past op alle data die voorzien is van dezelfde standaard. De kracht van linked data is dat de overheid haar eigen overheidsinformatie beter gaat structureren en (her)gebruiken.

Wordt Vlaanderen opnieuw de beste leerling van de Europese klas?

Op de conferentie werden de standaarden die op Europees niveau ontwikkeld werden binnen het ISA Programma (Interoperability Solutions for European Public Administrations) van de Europese commissie toegelicht.

Daarbij was er veel aandacht voor de lokale toepassing en piloten van deze ‘Europese kapstokken’.

Raf Buyle, programmabeheerder van V-ICT-OR, lichtte het project  Open Standaarden voor Lokale Overheden in Vlaanderen (OSLO) toe, een lokale uitbreiding van de standaarden die op Europees niveau ontwikkeld werden (presentatie).  

Daarnaast werden de resultaten van een piloot van de productencatalogus (IPDC) en het centraal referentie adressenbestand voorgesteld door Stijn Goedertier & Nikolaos Loutas (presentatie).

Met deze initiatieven neemt Vlaanderen opnieuw het voortouw op het vlak van e-government in Europa.

 

 

 

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!