Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Lancering DCAT Applicatieprofiel voor dataportalen in Europa (DCAT-AP)

27/08/2013

Op 7 augustus was de publicatie van de finale versie van DCAT-AP een feit. De specificatie heeft als doel een standaard aan te bieden voor het uniform beschrijven van datasets komende van de publieke sector in Europese lidstaten. Op die manier moet het eenvoudiger worden om op een uniforme manier naar datasets doorheen verschillende open data platformen te zoeken, wat de visibiliteit van de data verhoogt over grenzen en sectoren heen.

DCAT-AP is een metadata specificatie gebaseerd op DCAT. Door de ontwikkeling van DCAT-AP wordt tegemoet gekomen aan de specifieke toepassingsnoden voor gouvernementele data portalen in Europa en wordt, mede door het hergebruik van bestaande “controlled vocabularies” (bvb. EuroVoc) en mappingen met bestaande metadata vocabolaria (bvb. Dublin Core, SDMX, Inspire metadata,...) semantische interoperabiliteit met andere applicaties mogelijk.

De ontwikkeling van DCAT-AP was een gezamenlijk initiatief van DG CONNECT, het Bureau voor Publicaties van de Europese Unie en het ISA Programma. De specificatie werd samengesteld door een multi-disciplinaire werkgroep samengesteld uit vertegenwoordigers komende van 16 Europese Lidstaten, een aantal Europese Instellingen en de Verenigde Staten. Tussen april en juni werden er 4 virtuele vergaderingen georganiseerd en werd een voorlopige versie van de specificatie gedurende 2 maanden gepubliceerd om de mogelijkheid te geven aan het brede publiek om wijzigingen voor te stellen en opmerkingen te geven.

In de nabije toekomst zal DCAT-AP gebruikt wordt in de dienst die opgezet wordt door het “Open Data Support”-project van DG CONNECT. Deze dienst zal een belangrijke rol spelen in het bereiken van het objectief voor het opzetten van een pan-Europees Data Portaal.

Om meer te weten te komen (in het Engels)

Gerelateerd nieuwsberichten (in het Engels)

2013-03-21 - European Commission sets up working group with governmental data portals