Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Common Citizen Service Platform (CCSP) in “de doos”

27/09/2013

Het project Common Citizen Service Platform (#CCSP) zit in een stroomversnelling. Dit project, waar dienstenleveranciers zich engageren om CRM toepassingen op eenzelfde technische fundering te bouwen, waardoor oplossingen onderling uitwisselbaar zijn tussen besturen, krijgt concreet vorm! Dit voorjaar slaagde de CCSP-projectwerkgroep erin om een gemeenschappelijke fundering voor CCSP te betonneren. Op dit moment legt men de laatste hand aan “de doos”, klaar voor installatie, en vanaf 15 oktober stellen leveranciers hun eerste Open Source applicaties, die onderling uitwisselbaar zijn, ter beschikking.

Gemeenschappelijke fundering

ccspDe stap om écht samen te werken is een gemeenschappelijke fundering die toe moet laten dat applicaties onderling uitwisselbaar zijn. De Vlaams ICT Organisatie werkte samen met Microsoft, integratoren en een 20-tal besturen, essentiële generische bouwstenen uit, die een meer doorgedreven samenwerking mogelijk moeten maken. “Zo kan men de belangrijke valkuilen vermijden, opgedane ervaring delen en elkaars gebouwde ontwikkelingen bestuderen om sneller vooruit te kunnen gaan”, aldus Eddy Van der Stock, voorzitter V-ICT-OR. Hiervoor komen de betrokken gemeenten maandelijks samen. Op het overleg begin 2013, waar de gemeenschappelijke fundering werd gebetonneerd, werd een witboek voorgesteld dat vastlegt hoe men de applicaties moet opbouwen en maakte men afspraken voor het beheren van de generische bouwstenen. De community  brengt ook  de noden en behoeften van de betrokken gemeenten in kaart en zoekt naar gemeenschappelijke oplossingen.

Neuzen in dezelfde richting

Via CodePlex, een Open Source initiatief van Microsoft, werken de verschillende leveranciers samen om de toepassingen, compatibel met CCSP, maximaal op elkaar af te stemmen. De eerste oplossingen zelf worden gepubliceerd vanaf 15/10! 

Ondertussen legt men ook de laatste hand aan de eerste “doos”, het afgewerkt product, klaar voor installatie. Niet enkel op technisch vlak staan de neuzen in dezelfde richting, ook de besturen engageren zich om snel naar het CCSP platform te migreren. Pilootstad Sint-Niklaas is zelfs al volop in productie met de testversie. Daar migreerde men op minder dan een week naar de nieuwe gedeelde basis.

De oplossingen van de verschillende leveranciers zullen via het V-ICT-OR communityplatform ter beschikking worden gesteld.

 

Wordt vervolgd...!