Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Neem deel aan de 'Citadel on the move' Hackathon!

25/10/2013

Op donderdag 28 november 2013 organiseren CORVE, V-ICT-OR en OKFN-België de 'Citadel on the move' Hackathon! Ben jij een programmeur of designer? Een hacker in hart en nieren? Een creatieve burger? Dan kan je in avant première aan de slag met data van de VKBO, "de verrijkte kruispuntbank voor ondernemingen" (waarbij alle ondernemingen, scholen, ziekenhuizen enz. geografisch gelokaliseerd zijn) - misschien wel de meest waardevolle dataset van Vlaanderen - en “Uit in Vlaanderen”. Op basis van de VKBO en Uit in Vlaanderen kan je een toepassing schrijven, mashups maken of visualisaties creëren en deze aan het publiek voorstellen.

Context

“Citadel on the Move” is een Europees project dat moet toelaten om eenvoudiger Open Data te gebruiken voor het bouwen van innovatieve mobiele applicaties door:

  • Standaarden af te spreken die het mogelijk maken voor gemeenten om vlot hun data te ontsluiten in bruikbare, uitwisselbare formaten
  • Een gebruiksvriendelijk sjabloon te ontwikkelen waardoor burgers zelf mobiele applicaties kunnen bouwen die in heel Europa kunnen gebruikt en gedeeld worden.

‘Apps for Europe – turning Data into Business’ wil een reeks lokale, nationale en pan-Europese wedstrijden rond het gebruik van open data samenbrengen onder een thematisch netwerk. Het doel van dit project is om de socio-economische impact en de voordelen van open data maximaal te benutten. Negentien partners met ervaring in de organisatie van wedstrijden rond open data uit tien verschillende landen werken de komende twee jaar samen aan dit project. De winnaar van “Citadel on the Move” wordt voorgedragen om deel te nemen aan de Apps for Europe competitie.

De Professional Hackathon
Wil je een eigen onderneming opstarten of een commerciële applicatie lanceren? Neem dan deel aan de ‘Professional hackaton’. Je maakt een werkende applicatie samen met een businessplan om de resultaten ter beschikking te stellen aan burgers en ondernemers (verwachtingen naar de Vlaamse Overheid om deze up-and-running te houden, met een maximum van 20.000€ ). Daarnaast werk je een plan uit hoe je de app zelf verder kan commercialiseren, wat je een nominatie kan opleveren bij Apps4EU.

De criteria voor de nominatie zijn de kwaliteit van de toepassing, de kostprijs om de applicatie minstens 3 jaar permanent ter beschikking te houden en het duurzaam karakter. De toepassing mag door de bouwer verder gecommercialiseerd worden.


De Citizen Hackathon
Ben je creatief? Heb je goeie ideeën maar nog niet de technische kennis om ze allemaal uit te werken? Goed nieuws, er is ook een alternatief traject voor burgers voorzien. Er worden templates van Citadel On The Move voorzien die toelaten om zelf een app te bouwen zonder veel technische voorkennis. Het genomineerde prototype kan je 5000€ opleveren.

Deelnemen? Schrijf je in 

Praktisch
Briefing en workshops? Donderdag 28 november 2013 tijdens het Manage IT congres van V-ICT-OR te Sint-Laureins (bij Eeklo). De workshops zijn gratis voor deelnemers aan de Hackaton (de andere activiteiten op het congres zijn voorbehouden aan deelnemers van het congres Manage IT).

Aanleveren toepassingen? Vrijdag 1 februari 2014, conform het reglement dat op 28 november toegelicht wordt.

 

ZIE OOK: Sleep jij 5, 10 of zelfs 20.000€ in de wacht?