Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

OSLO - Vlaamse datastandaard krijgt zijn plaats binnen het wereldwijde Linked Data Web

25/10/2013

We trappen een open deur in wanneer we stellen dat het van belang is om aan elkaar gerelateerde informatie uit verschillende overheidsregistraties, met betrekking tot open data, uniform op het web te ontsluiten.

Linked Open Data

‘Open data’ zijn niet-persoonsgebonden gegevens en datasets die de overheid en de private sector openstellen zodat iedereen deze data vrij kan gebruiken, hergebruiken en verspreiden. Door het ‘linken’ en combineren van deze gegevens en datasets kan een enorme verrijking van die data en bijgevolg nieuwe kennis ontstaan. Op deze manier kunnen ‘linked open data’ onder meer leiden tot meer transparantie en burgerparticipatie, maar ook tot economische groei, innovatie en een betere dienstverlening. Het ontsluiten van ‘open data’ wordt echter vaak als een te technische, complexe en tijdrovende taak aanzien. Om deze drempel te verlagen en om (linked) open data te stimuleren wordt in dit project een platform ontwikkeld waarop iedereen datasets kan openstellen, publiceren, hergebruiken en verbinden met andere datasets op een makkelijke en geautomatiseerde manier. Een goede invalshoek om een vocabularium (data standaard) te kiezen zijn de ‘Linked Open Vocabularies” (LOV). Dit platform geeft een overzicht van veelgebruikte vocabularia  op het Linked Data web en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

 

Lees het volledige artikel