Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Data Days HACKATHON - Sleep jij 5.000, 10.000€ of zelfs 20.000€ in de wacht?

08/11/2013

Op donderdag 28 november 2013 lanceren CORVE, V-ICT-OR, iDROPS en OKFN Belgium de Data Days Hackathon

Ben jij een programmeur of designer? Een hacker in hart en nieren? Een creatieve burger? Dan kan je in avant première aan de slag met data van de VKBO, "de verrijkte kruispuntbank voor ondernemingen" (waarbij alle ondernemingen, scholen, ziekenhuizen enz. geografisch gelokaliseerd zijn) - misschien wel de meest waardevolle dataset van Vlaanderen. Op basis van de VKBO en Uit in Vlaanderen kan je een toepassing schrijven, mashups maken of visualisaties creëren en deze aan het publiek voorstellen.

Context

“Citadel on the Move” is een Europees project dat moet toelaten om eenvoudiger Open Data te gebruiken voor het bouwen van innovatieve mobiele applicaties door:

  • Standaarden af te spreken die het mogelijk maken voor gemeenten om vlot hun data te ontsluiten in bruikbare, uitwisselbare formaten
  • Een gebruiksvriendelijk sjabloon te ontwikkelen waardoor burgers zelf mobiele applicaties kunnen bouwen 
     ie in heel Europa kunnen gebruikt en gedeeld worden.

‘Apps for Europe – turning Data into Business’ wil een reeks lokale, nationale en pan-Europese wedstrijden rond het gebruik van open data samenbrengen onder een thematisch netwerk. Het doel van dit project is om de socio-economische impact en de voordelen van open data maximaal te benutten. Negentien partners met ervaring in de organisatie van wedstrijden rond open data uit tien verschillende landen werken de komende twee jaar samen aan dit project. De winnaar van “Citadel on the Move” wordt voorgedragen om deel te nemen aan de Apps for Europe competitie.


1. De Professional Hackathon

Wil je een eigen onderneming opstarten of een commerciële applicatie lanceren? Neem dan deel aan de ‘Professional hackathon’. Je maakt een werkende applicatie samen met een businessplan om de resultaten ter beschikking te stellen aan burgers en ondernemers (verwachtingen naar de Vlaamse Overheid om deze up-and-running te houden, met een maximum van 20.000€). Je gebruikt bij voorkeur gegevens uit de VKBO en andere datasets die in heel Vlaanderen van toepassing zijn. Daarnaast werk je een plan uit hoe je de app zelf verder kan commercialiseren, wat je een nominatie kan opleveren bij Apps4EU.

De criteria voor de nominatie zijn de kwaliteit van de toepassing, de kostprijs om de applicatie minstens 3 jaar permanent ter beschikking te houden en het duurzaam karakter. De toepassing mag door de bouwer verder gecommercialiseerd worden.


2. De Citizen Hackathon
Ben je creatief? Heb je goeie ideeën maar nog niet de technische kennis om ze allemaal uit te werken? Goed nieuws, er is ook een alternatief traject voor liefhebbers voorzien. Aan de hand van voorbeeld-apps en datasets helpt Citadel on the Move je op weg om snel en eenvoudig een prototype te bouwen. In dit traject kan je met een sterk idee en werkend voorbeeld al kans maken op 5000€!


3. Hack for Good

Tijdens 8 creatieve miniLABs over Vlaanderen werden zo’n 30 bruikbare ideeën bedacht die oplossingen kunnen vormen voor specifieke armoedeproblematieken. Dankzij deze Hack For Good zal het niet bij ideeën blijven! De beste en meest haalbare ideeën worden tijdens Hack For Good uitgewerkt tot echte prototypes. We rekenen daarvoor op de expertise van digital developers, business developers, coders, programmers, hackers, … om zo de projecten te kunnen pitchen aan een panel van financierders. Het beste project wint 10.000€, meteen een flinke duw in de rug voor de lancering van het sociaal innovatieve project. Let’s fight poverty!

 

Deelnemen aan de KICK OFF op 28 november 2013? Schrijf hier in

 

Praktisch

Op 28 november 2013 lanceren we de hackathon-website op datadays.eu/hackathon. Daar vind je na de kick-off alle informatie, datasets en templates terug, en je kan er online indienen of advies vragen. Deelnemers aan de kick-off hebben natuurlijk een beentje voor ;)

Briefing en workshops? 

Donderdag 28 november 2013 tijdens het Manage IT congres van V-ICT-OR te Sint-Laureins (bij Eeklo). De workshops zijn gratis voor 

deelnemers aan de Hackaton (de andere activiteiten op het congres zijn voorbehouden aan deelnemers van het congres Manage IT).

Aanleveren toepassingen? 

iDrops: woensdag 18 december 2013
Citadel Professional & Citizen: vrijdag 1 februari 2014
Aanleveren gebeurt uiteraard conform het reglement dat op 28 november toegelicht wordt.

 

Meer info

'Citadel on the Move'

http://www.citadelonthemove.eu/

http://www.v-ict-or.be/kenniscentrum/projectfiches/citadel-on-the-move