Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Afschaffen handtekenen & digitaal tekenen

15/01/2014

De stad Antwerpen rondt zijn project 'Afschaffen handtekening en digitaal tekenen' af. Binnen de doelstelling van administratieve vereenvoudiging onderzocht de stad Antwerpen het handtekenen en digitale alternatieven. De juridische dienst, het stadsarchief en Digipolis Antwerpen voerden samen het project ‘Afschaffen handtekening’ uit. De eerste doelstelling van dit project was het onderzoeken van het begrip ‘rechtsgeldige handtekening’ en het vermijden van overbodige handtekeningen. De tweede doelstelling van het project was het voorzien van digitale alternatieven in de gevallen waarin een handtekening nog nodig is. Samen met de ICT-partner van de stad (Digipolis Antwerpen) werden digitale alternatieven geïmplementeerd en aan eindgebruikers beschikbaar gesteld.

Beide doelstellingen werden binnen de stad Antwerpen vrij snel vastgelegd als uitgangspunten voor de hele organisatie. Hierbij wordt het principe ‘comply-or-explain’ gehanteerd. Organisatieonderdelen moeten ten eerste aantonen dat een handtekening nodig is en zijn vervolgens verplicht om een digitaal alternatief voor de handgeschreven handtekening toe te passen. Als leidraad bij deze oefening werd vanuit het projectteam een beslissingsmodel met bijhorende voorbeelden en realisaties beschikbaar gesteld.

Dit beslissingsmodel, onze aanpak en de implementatie worden beschreven in de bijdrage 'Afschaffen van handtekeningen met een beslissingsmodel als leidraad'. Deze bijdrage is gepubliceerd in de Politeia uitgave 'Wie klasseert die vindt' (Aflevering 15, december 2013) en is beschikbaar op de website van het FelixArchief