Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Overheidscloud opnieuw stopgezet

16/01/2014

De aanbesteding voor de G-cloud van Fedict is niet gegund. Het project verdwijnt daarmee opnieuw voor lange tijd in de koelkast. De redactie van Datanews vernam uit goede bron dat de contracten niet werden gegund om uiteenlopende redenen. Onder meer door de hetze rond de NSA zou er strenger worden toegekeken op de beveiliging van de gegevens. Ook al werd daar in eerste instantie al veel aandacht aan besteed.

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten Hendrik Bogaert bevestigt de beslissing. “De aanbesteding is niet gegund geweest omdat we geen geschikt prijs-kwaliteitsevenwicht vonden. Het project vraagt om een zeer specifieke infrastructuur wat toch wel afwijkt van wat er standaard wordt aangeboden.”

Vorig jaar schreven we dat het project eind maart 2013 van start zou gaan. Het financiële luik, een budget van 15-20 miljoen euro, was in orde en tegen september zou de opdracht worden toegewezen. Volgens onze bron kon vooral het securitylot niet worden toegewezen, waardoor het gunnen van de overige loten weinig zin had. Het gaat daarbij niet om zaken die technisch onmogelijk zijn. Maar wel om diensten die nog niet voor onze markt beschikbaar zijn, of net daardoor te duur uitvallen.

Dood is het project echter niet. “We bekijken nu wat we intern kunnen doen” zegt Bogaert. Maar G-cloud komt er enkel als er op beveiligingsvlak voldoende zekerheden zijn. 

Lees het artikel in Datanews