Op zoek naar geodata in Vlaanderen

05/02/2014     Algemeen nieuws en GIS         4428     1

Data wordt tegenwoordig steeds meer beschikbaar gesteld, o.a. door overheden, via open data initiatieven, dankzij crowdsourcing,enz... Voor de gemeenten heeft deze medaille echter een keerzijde want zij verliezen langzamerhand het overzicht: welke informatie moet men nu eigenlijk gebruiken? En waar kan men deze ‘geodata’ terugvinden? Esri Belux ging op zoek naar deze datasets en bracht ze samen op een openbaar dataportaal http://esribeluxdata.maps.arcgis.com/home/ Bezoekers kunnen er geo-informatie bekijken, inlezen en bewerken, maar kunnen eveneens datasets laten toevoegen aan het platform door een mailtje te sturen naar de webmaster. Probeer het ook en neem een kijkje op http://esribeluxdata.maps.arcgis.com/home/ Onderaan op de pagina vindt u verschillende handleidingen die u wegwijs maken in het platform.

 

Deel deze post:

Reacties (1)

  1. Joeri Robbrecht @ 07/02/2014 01:52

    Als je als openbaar bestuur, bedrijf of burger op zoek bent naar geografische informatie in Vlaanderen, is er één adres: www.geopunt.be .
    Geopunt is de referentie voor het aanbod aan publieke geografische informatie in Vlaanderen. Geopunt is het portaal van het samenwerkingsverband voor geografische informatie in Vlaanderen.
    Dit portaal werd op 28 november 2013 door het Agentschap voor Geografische Informatie in Vlaanderen (AGIV), in opdracht van de Vlaamse Overheid, gelanceerd. Geopunt geeft toegang tot alle beschikbare geografische gegevens binnen de Vlaamse Overheid. Op Geopunt kan je gegevens visualiseren en afladen. Het is eveneens het platform waarop Vlaamse referentiedata zoals het Centraal Referentie Adressen Bestand (CRAB) en het Grootschalig Referentiebestand (GRB) worden aangeboden. Dit platform zal in de toekomst verder evolueren. Tegen eind 2014 zal functionaliteit beschikbaar zijn voor openbare besturen om kaartjes gecombineerd met eigen data aan te beiden op de eigen website. De geografische dataleveranciers binnen de Vlaamse Overheid hebben zich geëngageerd om hun data steeds via Geopunt aan te beiden. Ik zou zeggen, ga alvast eens een kijkje nemen op http://www.geopunt.be . Met vragen kan je steeds terecht bij geopunt@agiv.be.
    Het Vlaamse geografisch data aanbod is grotendeels publiek. Platformen zoals arcgis.com en commerciële bedrijven kunnen dus gratis gebruik maken van de beschikbare data en webservices om toepassingen te bouwen voor hun klanten of om de mogelijkheden van hun software te tonen. Met het publiek beschikbaar stellen van dit rijke aanbod aan geografische informatie wil de Vlaamse Overheid de economie stimuleren, maatschappelijke meerwaarde creëren, het gebruik van geografische informatie aanmoedigen en de kostprijs voor gebruikers minimaliseren.

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!