Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Samenwerking gemeente en OCMW al het meest concreet in ICT.

27/02/2014

Uit de recente poll bij V-ICT-or leden blijkt dat 68% van onze besturen al structureel samenwerkt op vlak van ICT. Bijna 80 besturen reageerden op onze rondvraag over dit veelbesproken thema.

Een veel kleiner percentage (19% of bijna  1 op 5 besturen) werkt al met één financieel beheerder voor de 2 organisaties, of heeft hiertoe een intentieverklaring. Vaak wordt de functie niet opnieuw opengesteld bij pensioen. Slechts 12 % is al overgegaan tot één secretaris.  Een kleine zes procent heeft al beide functies gecombineerd voor gemeente en OCMW. 'Weerstand aan de basis' en 'verschil in cultuur en geschillen tussen personen' , 'gevaar voor verlies aan autonomie' weerhouden sommige besturen nog van een doorgedreven samenwerking. Een gezamenlijke locatie helpt dan weer.

Op vlak van ICT is de trend gezet ...

Van de besturen die reageerden, werkt bijna 70% wel al structureel samen op vlak van ICT.
ICT wordt bij 44% van de respondenten als een gezamenlijk vraagstuk gezien, opererend vanuit één dienst of cel, en bij maar liefst 30% plant men een doorgedreven samenwerking waardoor 75% stelt op het einde van dit jaar structureel te gaan samenwerken rond ICT.

In een volgende poll willen we nagaan waarom deze samenwerking zich concretiseert in gezamenlijke diensten en (voorlopig) veel minder in producten en infrastructuur met aparte servers.  

We danken u alvast voor uw medewerking en bezorgen u dan opnieuw de resultaten.