Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Federal Computer Crime Unit wil meer mogelijkheden ten koste van privacy

01/04/2014

In Z-Talk Goossens vertelt Luc Beirens, het hoofd van de dienst die computercriminaliteit onderzoekt bij de Federale Politie, dat hij best meer mogelijkheden krijgt om misdaad in de virtuele wereld beter aan te pakken. Professor Bart Preneel, een autoriteit op het vlak van informatiebeveiliging aan de KU Leuven is het niet met hem eens.

Aanleiding voor het debat is de poging van de Liga voor mensenrechten om het dataretentiewet te laten vernietigen bij het Grondwettelijk Hof. Via die wet worden telecombedrijven en internetproviders verplicht om communicatiegegevens van klanten een jaar lang bij te houden. Luc Beirens begrijpt niet dat de Liga deze wet aanvalt. “Wij zullen vele misdaden niet meer kunnen oplossen, als die wet wordt afgeschaft. “

Preneel daarentegen vindt het broodnodig dat de wet grondwettelijk wordt getoetst, aangezien er vooraf een soort vermoeden van schuld geldt voor elke burger. Bovendien kunnen dit soort van gegevens in verkeerde handen vallen, zegt hij. “Zo leende de Nederlandse overheid dit soort van data uit aan NSA.”

De Liga heeft een crowdfunding op poten gezet om de zaak aanhangig te kunnen maken bij het Grondwettelijk Hof. Deze week geraakte bekend dat de Liga in een mum van tijd de beoogde 5.000 euro bij elkaar wist te sprokkelen.

Luc Beirens is er echter voorstander van om de wet nog uit te breiden. “Wij hebben onderzocht welke vragen wij kunnen beantwoorden van het federaal parket, waar zware misdaden worden behandeld. Omdat gegevens slechts een jaar worden bijgehouden, kunnen wij maar 66 procent van hun vragen beantwoorden. De rest niet meer. “ Bart Preneel merkt laconiek op: “Enkel in een politiestaat is het werk van de politie gemakkelijk.”

Het gesprek tussen Luc Beirens en Bart Preneel gaat ook over hoe we ons kunnen beveiligen tegen NSA, wat bedrijven tegen hackers kunnen doen en hoe ver bedrijven als Google gaan.

Meer info op Kanaal Z of  via deze link