Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vlaamse gemeenten bijgepraat over Leveranciersmanagement en i-Spiegel

03/06/2014
Vorige week was een delegatie vanuit KING aanwezig bij het congres 'Digitale Dienstverlening in de Praktijk (OSLO)', dat dinsdag 27 mei werd gehouden in Mechelen. De bijeenkomst in de Vlaamse stad was georganiseerd door Open Standaarden voor de Lokale Overheid (OSLO), een door V-ICT-OR uitgevoerd programma. Aandacht was er onder meer voor de vernieuwde i-Spiegel en het thema Leveranciersmanagement. 

Softwarecatalogus

In de twee sessies die Jeroen de Ruig en Mark Backer namens Operatie NUP (KING/VNG) gaven over Leveranciersmanagement, lag het zwaartepunt op de vernieuwde (GEMMA) Softwarecatalogus. "We hebben tijdens de sessies ontdekt dat de situatie in Vlaanderen veel overeenkomsten heeft met de Nederlandse. Door de deelnemers werd al snel onderzocht hoe hetgeen wij in Nederland op het gebied van leveranciersmanagement hebben gerealiseerd, ook in Vlaanderen geïmplementeerd kan worden. Leuk om waar te nemen dat gemeenten hier ook enthousiast zijn over de mogelijkheden van de Softwarecatalogus", aldus projectleider Jeroen de Ruig, die inmiddels elf Vlaamse gemeenten een account zag aanmaken op de Vlaamse versie van de Softwarecatalogus.  

i-Spiegel

Naast de Softwarecatalogus was er tijdens de bijeenkomst in Mechelen ook een kennissessie over i-Spiegel, het door KING ontwikkelde instrument dat het binnengemeentelijk gebruik van basisregistraties analyseert. Vanuit KING (Operatie NUP) was het Henk-Jan Wiesenekker die de bezoeker meenam in het belang en mogelijkheden van i-Spiegel, waarvan in de eerste week van mei een nieuwe versie is verschenen. "I-Spiegel is ontworpen met de Nederlandse Stelselcatalogus als uitgangspunt, maar is deels ook toepasbaar op de Vlaamse OSLO-standaard. Er werd dan ook positief gereageerd op de toepassingsmogelijkheden van deze tool", aldus Wiesenekker. “Echt concrete zaken zijn er nog niet uitgekomen, maar we hebben wel het aanbod neergelegd om in Vlaanderen één of twee pilots met i-Spiegel uit te voeren.”