Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Overheid gaat voluit voor e-facturatie

23/10/2014

Vanaf 1 januari 2015 zijn de aankoopdiensten van de Vlaamse administratie en van agentschappen zoals De Lijn of VRT verplicht om elektronische facturen te ontvangen. Een rits service providers staat klaar om daarbij te helpen.
Op zijn Global Billing Conference in Brussel maakte PWC een stand van zaken van elektronische facturatie in de wereld. Het goede nieuws is dat e-facturatie eindelijk aan impact begint te winnen. De EU Commissie wil dat tegen 2020 de helft van de bedrijven elektronisch kan factureren en heeft al sinds 2009 een e-PRIOR Supplier Portal waar leveranciers elektronisch kunnen factureren. Door een richtlijn uit 2010 heeft in elke lidstaat nu ook een nationaal forum voor het uitrollen van de e-factuur. In België is dat het e-Invoicing Forum.
Maar het succes van de e-factuur blijft nog te beperkt in de EU, zegt partner Taks Services van PwC, Christophe Zenner, die mee de conferentie organiseerde. "In Latijns-Amerika hebben landen als Brazilië, Chili of Mexico een centraal e-facturatieplatform opgezet. Er is 100 procent e-facturatie en alle facturen gaan over dat platform. Dat is een zware administratieve last. In Europa hebben wij een open kader. Wij verplichten niemand om iets te doen. Om de authenticiteit en de integriteit van je factuur te bewijzen, mag je een elektronische handtekening gebruiken, EDI of andere mechanismen. Het gevolg is wel dat de ene op die manier elektronisch factureert en de andere op een andere manier. Iedereen kijkt naar mekaar en er gebeurt te weinig. De adoptie is gemiddeld 20 procent in de EU. Dan is het goed dat de EU Commissie en in cascade de lidstaten een impliciete standaard zetten, die iedereen op de duur zal gebruiken". 

Lees het artikel verder in Datanews

Op 10 oktober organiseerde V-ICT-OR in samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur, FedICT en de Vlaamse Overheid een kennisdag e-invoice. De presentaties van deze kennisdag kan je hier bekijken en/of downloaden.