Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

“Overheden moeten resoluut gaan voor open data”

11/12/2014

Intercommunale Leiedal en partners uit vijf andere landen presenteerden op 2 en 3 december in Brussel de resultaten van het project Opening Up tijdens een slotconferentie. Opening Up is een Europees interregionaal project waarbinnen uitvoerig onderzoek verricht werd naar sociale media enerzijds en open data anderzijds. Het absolute hoogtepunt van het congres bestond uit de ondertekening van een charter door vicepremier Alexander De Croo als engagement en aansporing om open data en het gebruik ervan te stimuleren.

De intercommunale Leiedal was lead partner van het project dat verder bestond uit lokale besturen, universiteiten en kennisbedrijven uit België, Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Het project leerde de deelnemende regio's op een intense manier werken met sociale media en open data.

De conferentie werd opgeluisterd door tal van nationale en internationale keynote speakers zoals Jo Caudron, Sofie Verhalle, Toon Vanagt en Arjan El Fassed. De pakweg 160 deelnemers maakten onder meer kennis met een interactief spel om lokale besturen in Europa bewust te maken van de complexiteit van het communiceren in crisissituaties en het efficiënt gebruik van sociale media daarbij. Het spel is gratis te spelen door lokale besturen via www.socialmediagame.net. Ook werd een online instrument ontwikkeld om de maturiteit van lokale besturen in het werken met sociale media Europees te benchmarken (www.socialmediamaturity.eu).

Naast deze meer open stijl van communicatie ondersteunde het project ook de grote beweging naar het radicaal openstellen van overheidsdata. Overheidsinstanties beschikken immers over de meest actuele, volledige en juiste informatie, en het openstellen van deze informatie aan bedrijven en organisaties laat deze toe slimme toepassingen te ontwikkelen, uiteraard binnen de regelgeving van privacy. Tijdens het project werden verschillende datasets elektronisch beschikbaar gesteld, aangepast aan internationale standaarden. Kortrijk bijvoorbeeld stelt haar informatie open via de website data.kortrijk.be. Daarvoor werd binnen het project een instrument ontwikkeld (de Datatank). Ook andere Zuid-West-Vlaamse besturen zetten hun eerste stappen richting het openstellen van data.

“We are open by default”, dixit Alexander De Croo

 Lees dit artikel op de website van Leiedal