Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kennisdag Cybersecurity 10/2: Hoe zit het in uw gemeente met cybersecurity?

16/12/2014

Belgische steden en gemeenten springen vaak onvoorzichtig om met de persoonlijke gegevens van hun inwoners.” Dit krantentitel trok recent mijn aandacht. Want terwijl overheden minder kunnen investeren en moeten besparen - de federale overheid gaat in 2015 22% minder investeren in ICT - staat de digitale wereld niet stil.

We trekken vandaag foto’s met onze smartphone en delen die onmiddellijk via sociale media. Een leuk kleedje, een boek of laat kerstcadeau? Twee klikken en het is online besteld én betaald. En het wordt de volgende dag geleverd. Dergelijke service verwachten inwoners steeds vaker van de overheid, zonder dat ze zich over de veiligheid van hun data zorgen moeten maken. Grote e-commerce bedrijven en de federale overheid hebben een batterij specialisten in dienst om die veiligheid te garanderen en de data te beschermen tegen hackers of malware. Maar, zo lees ik verder in het artikel: in kleine gemeentes is er in veel gevallen zelfs niemand die zich bezighoudt met computerbeveiliging.

Volgens de Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer maakt dit van gemeenten een interessant doelwit voor hackers. De commissie wil dat alle gemeenten tegen begin volgend jaar een veiligheidsplan in de maak hebben. Maar hoe kunt u als verantwoordelijke voor het ICT-netwerk van uw gemeentebestuur die veiligheid garanderen? Heeft u zicht op mogelijke cyberbedreigingen? Welke trends en aanvallen mag u verwachten? Welke tools zijn er voor handen om u daar tegen te wapenen? Moet u medewerkers en personeelsleden opleiden in cybersecurity?

Wenst u meer te weten?
Kom dan naar de V-ICT-OR Kennisdag Cybersecurity op 10 februari in het Congrescentrum Lamot in Mechelen. De keynote wordt verzorgd door Marc Vael (International Vice President ISACA). Kristof Poppe (IT Manager GIMV) vertelt u over de risico’s rond cybersecurity binnen de GIMV, en hoe men deze heeft aangepakt, een praktijkcase dus. Het volledige programma komt rond de kerst online maar je kan nu alvast inschrijven!