Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Fairtrade Assenede ...on the move

04/02/2015

Een app maken hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijst de gemeente Assenede met haar “Fair Trade” applicatie, te zien op http://www.fairtradeassenede.be/.  Het bijzondere aan deze app is dat zij snel, goedkoop en zonder complex programmeerwerk werd ontwikkeld, en dat dankzij de tools aangeboden door het Europese project “Citadel… on the Move”. Dit project promoot open data en illustreert waarom het voor lokale besturen interessant is om hun gegevens voor hergebruik ter beschikking te stellen. Daartoe werden er binnen het project een aantal eenvoudige voorbeeldapplicaties ontwikkeld die dergelijke open data gebruiken, alsook de tools nodig om eenvoudige datasets (zoals Excel-bestanden) te converteren en op te nemen in een mobiele applicaties. Alle nodige informatie over deze tools kan je vinden op www.citadelonthemove.eu.

De web-applicatie “Fair Trade” kan je perfect gebruiken op een mobiele telefoon. Zo krijg je onmiddellijk een overzicht van het aanbod van biologische, lokaal geteelde producten uit de streek. Dit in het kader van de ‘korte keten’: producten kopen bij de producent zelf. In de gemeente Assenede gaat dit van bier en honing tot aardappelen en prei, maar ook pralines – kortom alles wat men in de gemeente produceert. De app wijst je de weg. Letterlijk, want vanop je smartphone met gps wordt zelfs de routebeschrijving weergegeven.                                   

Lucas Hillaert, systeembeheerder van de gemeente Assenede, leerde "Citadel on the move" kennen via V-ICT-OR. ‘Het ontwikkelsysteem was toen echt nog ‘on the move’, want regelmatig doken nieuwe functies op of kwamen er bugs tevoorschijn,’ zegt Lucas. ‘Op de site staat echter vermeld dat je gerust je vragen kan stellen en dat een hoop ontwikkelaars binnen het project je een helpende hand bieden’. Dat bleek effectief ook zo te zijn. Na een oproep via mail kreeg Lucas Hillaert meteen respons van citadel-projectmedewerker Thimo Thoeye van stad Gent.. ‘Die hielp me meteen op de juiste weg en zorgde ervoor dat we met onze kleine gemeente mee konden doen, naast grote jongens zoals Athene, Praag, Glasgow, St-Petersburg, Gent, enz…’. De ontwikkeling liep vlot en stimuleert nu andere diensten binnen de gemeente om eigen applicaties te ontwikkelen en hun data ‘open’ te stellen. Bij de gemeente Assenede stopt het zeker niet na deze eerste app.