Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Schat aan overheidsinfo op één kaart gebundeld

23/02/2015

Gent, 23 februari 2015 – Geopunt, de nieuwe gratis portaalsite van de Vlaamse overheid, realiseert een onmiskenbare meerwaarde voor overheidsdiensten. De website www.geopunt.be bundelt immers heel wat overheidsinformatie op een centrale kaart, wat het makkelijk maakt om snel de juiste gegevens terug te vinden. Bovendien biedt Geopunt specifieke toepassingen en data aan, zodat de portaalsite een onmisbare bookmark wordt voor tal van overheidsdiensten. Deze centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie werd gebouwd en wordt constant verder aangevuld door het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV).

Geopunt centraliseert op een slimme manier gedetailleerde geografische informatie, en bevat naast de klassieke standaardkaarten ook toepassingen voor gespecialiseerd gebruik. Dit maakt van Geopunt een platform dat voor een breed publiek toegankelijk is, en het zoeken naar relevante data sterk vergemakkelijkt. Overheden kunnen alle beschikbare topografische informatie terugvinden in het Grootschalig Referentiebestand (GRB), en meteen kadastrale perceelplannen, het gewestplan of ruimtelijke uitvoeringsplannen bekijken. Geopunt bevat ook gedetailleerde gegevens over vervoersnetwerken, nutsdiensten of woonuitbreidingsgebieden. Deze nieuwe website biedt alle geo-informatie aan op een kant en klare manier.

Als geografisch dataportaal van Vlaanderen wil Geopunt overheidsdiensten een oplossing bieden om hun administratie te ondersteunen en te vereenvoudigen. Het online geoportaal bevat namelijk geografische informatie op maat van verschillende bestuursniveaus, zowel op Vlaamse als lokale basis. Dankzij het gecentraliseerde platform kan de gegevensuitwisseling en de samenwerking tussen verschillende besturen vlotter verlopen. Op die manier kan data sneller geactualiseerd, verwerkt en aangeboden worden, wat het beslissingsproces binnen verschillende overheidsniveaus kan bevorderen.

“Wij gebruiken binnen onze diensten Geopunt heel regelmatig”, zegt Stephanie de Mûelenaere, relatiebeheerder van het Departement Ruimte Vlaanderen. “Het is zeer gebruiksvriendelijk en biedt een brede verzameling aan geodata aan die steeds geactualiseerd wordt. Overheden kunnen efficiënt informatie delen en hun communicatie nog verder optimaliseren. Zo zorgt Geopunt niet alleen voor een vereenvoudigde administratie, maar kan het zelfs een betere dienstverlening teweegbrengen.”

Daarnaast zorgt de portaalsite ervoor dat de communicatie tussen overheid en burger vlotter verloopt. Burgers moeten immers niet langer verschillende procedures doorlopen om de juiste geodata te bekijken, maar vinden met enkele clicks de informatie die ze op dat moment nodig hebben. Via een eenvoudige interface kan data vanuit Geopunt zelfs overgenomen worden op een eigen website.

“Geopunt biedt een uitgebreid gamma aan betrouwbare en actuele data, diensten en toepassingen aan die makkelijk toegankelijk zijn. Bovendien kunnen overheidsdiensten zelf ook informatie op de website tonen die gratis kan gedeeld worden met anderen. Dit maakt van het platform een pionier in Vlaanderen”, besluit Laura D’heer. Op http://www.geopunt.be/over-geopunt staat een filmpje dat in een oogwenk heel wat functionaliteiten van dit nieuwe portaal belicht.