Mag de werkgever de e-mails van een werknemer lezen?

10/03/2015     Algemeen nieuws en Informatieveiligheid         1522     0

Wie een vermoeden heeft dat zijn of haar e-mails op het werk worden gelezen door de werkgever, vraagt zich mogelijk af of dat wettelijk wel is toegelaten?

Elektronische communicatie op het werk gebeurt met de middelen die een werkgever ter beschikking stelt. Hij kan dan ook bepalen wie toegang heeft tot het netwerk en hoe dat gebeurt. Uw werkgever kan daarbij toepassingen zoals Facebook en YouTube verbieden of blokkeren. Hij mag ook controleren op welke manier u elektronische communicatie gebruikt om uw werk te doen.

Uw e-mails mogen beperkt worden gecontroleerd. Zo mag hij nakijken aan wie u e-mails richt, hoeveel dat er zijn en wanneer u die verstuurt. Andere geldige redenen om e-mails te controleren zijn de zorg voor het functioneren van het netwerk, de bescherming van de belangen van het bedrijf en de preventie van ongeoorloofd gedrag. Uw werkgever moet die controle wel in alle openheid doen. Hij moet de overlegorganen in de onderneming en de werknemers informeren over de controles en de redenen ervoor.

Maar uw werkgever mag de inhoud van uw elektronische communicatie - bijvoorbeeld uw professionele e-mails - niet lezen. Daar zijn geen uitzonderingen op. Doet hij dat wel en kunt u dat bewijzen, dan kunt u aanvoeren dat uw recht op privacy is geschonden. (JS)

Lees het artikel in Trends

 

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!