Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

België hinkt achterop in Europese cybersecurity

11/03/2015

Niet elke EU-lidstaat is even goed voorbereid als het gaat om cybersecurity. Dat blijkt uit een onderzoek van BSA/The Software Alliance, dat Europese wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity analyseerde. 

Inzake wetgeving blijkt de weg nog lang. De meeste EU-lidstaten zien cybersecurity als een nationale prioriteit, vooral als het gaat om kritische infrastructuren. Toch zijn er aanzienlijke hiaten tussen de cybersecurity-policy’s, juridische kaders en operationele mogelijkheden van alle lidstaten. Dit heeft een grote achterstand in algehele cybersecuritybescherming in Europa tot gevolg;

Als het gaat om cyberbescherming, is er in Europa sprake van grote verdeeldheid, luidt de conclusie van het onderzoek. De meeste lidstaten erkennen dat cybersecurity een prioriteit is. Toch blijft de volledige interne markt kwetsbaar voor bedreigingen vanwege de inconsistenties in hun aanpak”, zegt Thomas Boué, Director of Policy EMEA bij BSA.

België

Het onderzoeksrapport vermeldt dat de overheid in 2012 de Belgische Cyber Security Strategy bekrachtigde. Echter, het juridische kader voor cybersecurity in België blijft onduidelijk en er is beperkte informatie over de implementatie van de strategie.

België heeft wel een gevestigd computer emergency response-team, CERT.be, en een goed ontwikkelde structuur voor het rapporteren van cybersecurity-incidenten. Daarnaast introduceerde België onlangs een nieuw Cybersecurity Centre.

Overal in het land is er actieve ondersteuning voor partnerships tussen overheid en bedrijfsleven. Dit is mogelijk door BeINIS, een overheidsorgaan dat nauwe contacten onderhoudt met private en semi-private organisaties.

Lees dit artikel in ZDNet