"NMBS moet dienstregeling als open data beschikbaar stellen"

23/04/2015     Algemeen nieuws en Open Data     Vlaamse ICT Organisatie     1250     0

Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo wil dat de NMBS de dienstregeling als open data ter beschikking stelt. Daarmee zou iedereen een eigen toepassing kunnen maken waarmee de treinregeling kan worden geconsulteerd. 

Bij het spoor werd vorige week de smartphone-app Railtime geschrapt, die was opgezet door Infrabel. Reizigers zijn nu aangewezen op de app van de NMBS zelf, die volgens velen een stuk minder gebruiksvriendelijk is.

De Croo werkt nu met staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken (N-VA) aan een wetsontwerp dat overheidsdiensten verplicht om hun data vrij te geven, tenzij er wettelijke redenen zijn om dat niet te doen. Het openstellen moet de innovatie stimuleren en leiden tot gebruiksvriendelijke toepassingen.

De totale economische voordelen die kunnen voortvloeien uit het toegankelijk maken van overheidsdata kunnen volgens de Europese Commissie oplopen tot 40 miljard euro per jaar. Voor België werd door technologiefederatie Agoria de mogelijke nettowinst op 900 miljoen euro geschat.

Bron

Deel deze post:

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!