'Digital Belgium is de lokale besturen vergeten' - opinie

18/05/2015     Algemeen nieuws     Vlaamse ICT Organisatie     1175     2

'Het mag gezegd, 'Digital Belgium' is een zeer ambitieus plan in navolging van de 'Digitale Agenda' in Europa en haalt een aantal terechte aandachtspunten opnieuw naar de voorgrond', schrijft Eddy Van der Stock - voorzitter V-ICT-OR vzw. 'Het geeft een vrij goed beeld van het werk dat nog op de plank ligt om België terug naar een betere plaats in de Europese ranking te brengen. Eindelijk krijgt dit thema opnieuw de politieke aandacht die het vereist.'

'Maar om tegen 2020 alle contacten met de overheid via digitale weg te laten verlopen over gebruiksvriendelijke kanalen, is meer nodig dan een digitaal portaal en open data. Deze hebben immers een sterke focus op de klantzijde, maar het is vooral onze backoffice die al jaren om hervorming schreeuwt. Hoe prachtig de tafels in een restaurant ook gedekt zijn, het is de keuken die het eindresultaat op het bord brengt.'

'Het kernprincipe van een Open Standaard voor geLinkte Overheden (OSLO) ontbreekt in het digital Belgium verhaal. In de Europese Digitale Agenda is er nochtans vrij veel aandacht voor. Op termijn moeten (lokale) overheden en niet hun leveranciers opnieuw eigenaar worden van hun data(modellen). Enkel wanneer de overheden samen sterk staan, zullen softwareleveranciers hun systemen via open standaarden laten communiceren.'

'Open systemen zullen de vrije markt toestaan om met apps of andere oplossingen te interageren met deze vernieuwde e-overheid. Laat ons de fouten uit het verleden vergeten en iedereen die 'digital' in een Europese context kan waarmaken mee aan tafel zetten, ook de regio's en gemeenten. Een bereidheid tot samenwerken die wij alvast op elk niveau hebben aangetroffen. Want alleen samen kunnen we deze niet evidente oefening naar een beter einde brengen.'

Bron Datanews

Deel deze post:

Reacties (2)

 1. Jo Crappé @ 21/05/2015 22:04

  Dat ze al eens beginnen met een kader uit te werken en af te dwingen waarbinnen de software leveranciers hun oplossing moeten bouwen, minimum voorwaarden waaraan de software moet aan voldoen, wetende dat een lokaal bestuur het dichts bij de burger staat en de poort is/ moet zijn naar de overheid. Open systemen en gestandaardiseerde integraties zijn een onderdeel van de voorwaarden. Het schept duidelijkheid en zekerheid voor iedereen. Randvoorwaarden om te durven investeren.
  Naar voorbeeld van
  https://www.kinggemeenten.nl/leveranciersmanagement/nieuws/king-schoont-aanbod-gemeentelijke-software-op

 2. Jo Crappé @ 21/05/2015 22:06

  en deze
  https://www.kinggemeenten.nl/leveranciersmanagement/nieuws/forse-groei-standaardisatie-gemeentelijke-software

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!