Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Laaggeschoolde volwassenen efficiënt en effectief begeleiden naar een geschikte opleiding

19/05/2015

Om een antwoord te bieden op de stijgende vraag van onderwijsbegeleiding van volwassenen, werd het project GOAL (Guidance and Orientation for Adult Learners) opgestart. 
Tijdens de kick-off op 11 mei, ingeleid door Koen Pelleriaux, werden enkele interessante inzichten en opmerkingen geformuleerd, gevolgd door de voorstelling van het GOAL-project en zijn doeleinden.

Allereerst erkennen we dat er reeds verschillende diensten bestaan die zich inzetten voor de begeleiding van zowel kinderen en jongeren (CLB) bij het zoeken van een opleiding als volwassenen (VDAB) tijdens de zoektocht naar een geschikte loopbaan.
Momenteel is er echter geen neutraal aanspreekpunt dat zorgt voor een begeleiding van de leerloopbaan, daarbij rekening houdend met de basiscompetenties van de volwassenen. 

Martina Ní-Cheallaigh, binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor het volwassenenonderwijs, kaderde het geheel binnen de Europese agenda en Erasmus+. Zij benadrukte het belang van levenlang leren.

Gunter Gehre (UC Leuven-Limburg en CVO Sociale Hogeschool Heverlee) presenteerde enkele boeiende eindpunten waar we naartoe moeten streven met het GOAL-project.
Hij gaf concrete tips en voorwaarden mee om levenslang en levensbreed leren waar te maken. Zo beklemtoonde hij het gebrek aan een éénvormige identiteit, wat de samenwerking binnen volwassenenbegeleiding benadeelt.

Nadia Reynders en Liesbet Vermandere, Departement Onderwijs en Vorming, presenteerden de deelnemende landen en organisaties, de basisprincipes en de doelstelling van het project. 
Zo zullen de deelnemende landen zich inspannen modellen te ontwikkelen die het mogelijk maken om laaggeschoolde volwassenen te helpen de juiste opleiding te vinden.
De deelnemende organisaties in Vlaanderen zijn ‘De Stap’ in Gent en ‘De leerwinkel’ van de provincie West-Vlaanderen.

De kick-off werd afgesloten door Vlaams minister van Onderwijs Crevits met de officiële start van het GOAL-project.
We kijken alvast reikhalzend uit naar de resultaten van dit onderzoek!

Nuttige informatie