Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Canadese Provincie Ontario - Open Data richtlijn opengesteld voor feedback

27/05/2015

Als onderdeel van het Canadese Open Government initiatief, is Ontario de eerste provincie om het ontwerp van haar "Open Data richtlijn" te posten voor openbare feedback.

Ontario's Open Data richtlijn wil de gegevens die de overheid verzamelt en genereert publiek maken. Heel specifiek gaat het over onderwerpen zoals schoolbezoek en verkeersvolume op provinciale wegen zonder persoonlijke of vertrouwelijke informatie mee te geven. Bedoeling blijft om hiervoor openbare toepassingen te gaan bouwen.

Door het openstellen van de richtlijn wenst men feedback van de Ontariaanse bevolking te krijgen om de ministeries en provinciale instanties te helpen bij het kiezen van de juiste - gevraagde - open datasets. Uiteraard blijven de sets beperkt tot diegene die niet privacy gevoelig zijn en geen juridische, veiligheids- of commercieel misbruikbare aspecten aanbelangen.

De feedback van het publiek zal worden gebruikt om de richtlijn vorm te geven en daarna ter goedkeuring aan de regering zal worden voorgelegd in de herfst van 2015.

Als onderdeel van het engagement van Ontario, naar eigen zeggen de meest open en transparante overheid in Canada, heeft de provincie meer dan 185 nieuwe datasets gepubliceerd. Dit is bijna een verdubbeling van de online beschikbare datasets. Een meer open en transparant bestuur creëren is een onderdeel van het economische plan van Ontario.

Feiten en cijfers -

  • De Open Data richtlijn reageert op een aantal van de aanbevelingen van de "Open Government Engagement Team", onder leiding van Don Lenihan, over hoe Ontario meer open en transparant kan zijn.
  • In april 2014 lanceerde Ontario een data-inventarisatie. Zes van de top 25 meest gestemde datasets zijn nu online en werken, ze blijven de meest populaire data sets.
  • "Publieke Sector Salaris Disclosure" was de nummer één dataset en is nu eveneens voor het eerst beschikbaar in een machine-leesbaar formaat.
  • Bijna 400 open data sets zijn nu beschikbaar op Ontario's Open Data Catalogus.

Een ander mooi voorbeeld van bij onze Canadese zuster MISA is het open data beleid van de City of Guelph waarin de principes, rollen en verantwoordelijkheden om gegevens routinematig beschikbaar te maken in een machine-leesbare vorm worden vastgelegd. Dit Open Data beleid ondersteunt de Stad zijn betrokkenheid en zijn openbaarheid van bestuur.