Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Aanschuiven aan het loket hoeft niet meer in Maasmechelen!

03/06/2015

In Maasmechelen kunnen inwoners voortaan attesten en uittreksels volledig digitaal aanvragen. Het gevraagde document wordt binnen het kwartier in de mailbox afgeleverd en is voorzien van de digitale stempel waardoor dit rechtsgeldig is. Het document kan door de aanvrager afgedrukt worden óf digitaal doorgestuurd worden mét behoud van de juridische waarde. Maasmechelen is hiermee de 3de Limburgse en de 8ste Vlaamse gemeente die deze dienstverlening aan haar inwoners aanbiedt.

Nieuw

In het verleden was het ook al mogelijk om via het e-loket documenten aan te vragen. Om deze documenten rechtsgeldig te maken (voorzien van handtekening en stempel gemeente), was het echter niet mogelijk deze ook digitaal af te leveren. Hierdoor moest de aanvrager toch nog langskomen op het gemeentehuis. Dankzij dit nieuwe systeem behoort dit nu tot het verleden. De procedure van aanvraag tot afleveren verloopt 100% digitaal

Digitale stempel?

De digitale stempel ziet eruit als een soort zegel met een barcode. In de barcode zitten zowel de gegevens van het document opgeslagen als de digitale handtekening van de gemeente. Het document is hiermee beveiligd tegen vervalsing. De instanties die het attest vragen, kunnen de echtheid van het attest op verschillende manieren verifiëren. 

Deze innovatie bevat zowel voor onze inwoners als voor het gemeentebestuur zelf heel wat voordelen. 
Voor de Maasmechelaar verhoogt het comfort en bespaart dit heel wat tijd en moeite:

  • geen verplaatsing naar het gemeentehuis

  • geen wachttijden.

  • 7/7 en 24/24 beschikbaar

  • Overal beschikbaar (mits internetverbinding)

  • Alle attesten die in de mailbox worden afgeleverd, zijn gratis

Voor het gemeentebestuur is dit een administratieve vereenvoudiging die een efficiëntere inzet van de beschikbare middelen toelaat en een kostenbesparing met zich meebrengt. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk inwoners te stimuleren gebruik te maken van deze dienstverlening.

Meer info:

Tanja Imbornone – schepen ICT en digitalisering – 0475 30 51 12

Hilde Clerx – afdelingshoofd personeel en organisatie – 089 741 401