Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Europese ministers bereiken doorbraak over privacybescherming

17/06/2015

Meer dan drie jaar hebben de onderhandelingen aangesleept, maar vandaag zijn de Europese ministers van Justitie het op een beraad in Luxemburg eindelijk eens geraakt over een nieuw Europees kader voor de bescherming van persoonlijke gegevens.

De nieuwe verordening moet de 20 jaar oude regels over privacybescherming updaten voor het digitale tijdperk. Zo krijgen surfers "het recht om vergeten te worden" en persoonlijke gegevens van het net te laten verwijderen. Ook moeten burgers toestemming kunnen verlenen voor de verdere verwerking van hun gegevens voor andere doeleinden.

Daarnaast krijgen nationale privacywaakhonden sterkere bevoegdheden om de naleving van de privacyregels af te dwingen. Zo werkt bevoegd staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) al aan een wetsontwerp dat de Belgische Privacycommissie in staat stelt om boetes op te leggen. Gisteren raakte bekend dat de Privacycommissie Facebook voor de rechter gaat dagen wegens privacyschendingen, een Europese primeur.

De Europese regeringen moeten over de nieuwe regels nog onderhandelingen aanknopen met het Europees Parlement. Gehoopt wordt dat beide wetgevers tegen het einde van het jaar een compromis kunnen bereiken. Dan zou het nieuwe kader vanaf 2018 van kracht kunnen worden.

Bron