Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitale Stad - publieke organisaties en startups: samen innoveren, samen een stadsplatform bouwen

22/10/2015

In Mei 2014 lanceerde de stad Antwerpen A-Stad, een digitaal platform waar de gebruiker een centrale rol speelt, en waar diensten worden aangeboden onder de vorm van apps.Hetzelfde platform wordt gebruikt als intern portaal voor de medewerkers van de stad: ze loggen in met hun medewerkersprofiel, en krijgen toegang tot andere functionaliteiten dan inwoners of bezoekers. Ook andere publieke diensten (zoals de politiedienst, of het OCMW) bouwen hun eigen platform gebaseerd op deze principes. Uiteraard heeft elk platform haar eigen identiteit, en gericht op haar specifiek publiek. Maar het werd al snel duidelijk dat er heel veel gezamenlijke noden en wensen waren. Dat is ook het uitgangspunt van het concept "Antwerp City Platform as a Service (ACPaaS). ACPaas verzamelt en onthult technisch gegenereerde componenten die nodig zijn voor verschillende applicaties op verschillende platforms. Op die manier wordt vermeden dat dezelfde functionaliteit verschillende keren wordt gebouwd.

Voor het ontwikkelen van dit innovatieve platform werkt de Stad Antwerpen samen met starters en startups. Het 'kopen van startups' is een deel van de visie van de stad om een ecosysteem te bouwen waar startups een kans krijgen om te groeien. Om dit te bewerkstelligen introduceerde Digipolis, de IT-partner van Stad Antwerpen, een reeks nieuwe, snel implementeerbare en klantgerichte aanbestedingsprocedures binnen het legale kader van de overheidsopdrachten. De overheidsopdracht laat starters en startups toe om innovatieve producten te ontwikkelen, om innovatie binnen de organisatie te implementeren, en om specifieke events te professionaliseren, zoals hackatons en Apps for Cities . Deze samenwerking is een win-win. Starters en starups kunnen rekenen op de expertise en de ervaring van een solide organisatie. De Stad Antwerpen en Digipolis verwerven de typische kwaliteiten van jonge ondernemers: dynamisch, snel, flexibel en doelgericht.

ACPaaS en 'Kopen van Startups' zijn belangrijke bouwstenen van het startup ecosysteem: Antwerp Startup City, bestaande uit private incubator projecten, het ondernemerschap van studenten, en programma's voor groei en internationalisering.

Evert Bulcke, Ann Fournier and Nico Uzelac