Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vlaamse overheid werkt in co-creatie met lokale besturen om gebouwenregister vorm te geven

11/12/2015

Éen van de projecten binnen het programma Vlaanderen Radicaal Digitaal is het gebouwenregister. Het gebouwenregister is de authentieke gegevensbron voor basisinformatie met betrekking tot alle gebouwen gelegen in het Vlaams gewest. Het register vormt de centrale koppelstandaard in het netwerk van decentraal beheerde, gebouwgerelateerde gegevensbronnen en maakt deel uit van het gekoppeld stelsel van basisregisters.

Om dit project vorm te geven, wordt er in werkgroepen gewerkt waarin lokale en Vlaamse ambtenaren vertegenwoordigd zijn. De methodiek die tijdens de werkgroepen gebruikt wordt, leunt sterk aan bij de ‘agile’ methode, waarbij het uitgangspunt de behoeften en verwachtingen van de gebruikers zijn. De verwachtingen vanuit de werkgroep variëren van functionele behoeften, tot het wettelijke kader en randvoorwaarden, tot behoeften in het kader van de basisregisters. Deze methodiek is erg tijdintensief, maar levert wel heldere inzichten in het verwachtingspatroon van de (toekomstige) gebruikers en beheerders van het gebouwenregister. De resultaten van de werkgroep worden ook tot op een hoger niveau getild en verder besproken in interfederale werkgroepen.

In de 4e werkgroep (1 december 2015) kwam onder andere de initialisatie van het gebouwenregister aan bod met aandacht voor identificatoren, adressen en verblijfsobjecten.