Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Innovatieve projecten binnen V-ICT-OR: digitalisering aangifte overlijden

17/12/2015

Één van de innovatie projecten waar V-ICT-OR in het kader van de samenwerkingsovereenkomst “samen het interbestuurlijk gegevensverkeer verbeteren” momenteel mee bezig is, is de digitalisering aangifte overlijden.

In dit project wordt samen met de vertegenwoordigers van de uitvaarsector, de Vlaamse Vereniging van Ambtenaren en Beambten van de Burgerlijke Stand (VLAVABBS), de softwareleveranciers, Fedict en Informatie Vlaanderen bekeken hoe het proces van aangifte van overlijden (in geval van crematie) geoptimaliseerd kan worden.

We stellen vast dat er in Vlaanderen ongeveer 58.000 overlijdens zijn per jaar, waarvan 38.000 crematies. Vanuit dit perspectief kan het optimaliseren en het digitaliseren van dit traject dus voor een aanzienlijke efficiëntiewinst zorgen, zowel voor de uitvaartsector als voor de ambtenaren van de burgerlijke stand in de lokale besturen.

De coördinatie van dit project gebeurt door V-ICT-OR. In samenspraak met Informatie Vlaanderen en iMinds maken we een business analyse. In een volgende fase werken we dan aan een applicatie waarbij uitvaartondernemers een digitale aangifte van overlijden kunnen doen. We houden daarbij rekening met mogelijke koppelingen met het MAGDA-platform.

De stad Sint-Niklaas besliste deze week om ook als piloot in te treden in dit project. U kunt de voortgang van dit project verder opvolgen via de nieuwsberichten op deze website.