Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Studiedag Naar e-inclusieve digitaliseringsprocessen

09/02/2016

V-ICT-OR is aanwezig op Studiedag ‘Naar e-inclusieve digitaliseringsprocessen: een radicaal digitaal programma op maat van elke burger'

Op deze dag zal V-ICT-OR het open data pilootproject ‘Locali’ presenteren dat gemeenten helpt o.a. via een app om (overheids) informatie op maat van elke burger aan te bieden. Frank du Mosch en Johan van der Waal nemen u de gemeenten mee in de problematiek van de (multi-channel) communicatie met uw burger en ondernemingen en hoe dit project u daarin kan helpen.
Gemeenten worden in toenemende mate met hun neus op de burgers gedrukt. In grote lijnen hebben gemeenten alleen geen idee hoe dat te doen.

  • De gemeente wil beleid als co-creatie met burgers op gaan pakken, en heeft behoefte aan interactie met bewoners over (voorgenomen) beleid. Het lukt gemeentes slecht om hun boodschap voor het voetlicht te brengen.
  • Door de steeds kleiner wordende regionale en lokale pers is er minder aandacht voor besluiten en de consequenties daarvan voor bewoners. Bewoners voelen zich niet serieus genomen en willen weten wat er in hun directe omgeving gebeurt.
  • (Lokale) ondernemers zien hun klanten weglopen naar online platformen en slagen er steeds minder in om hun USP te kapitaliseren, het kennen van de klant om de hoek.

Locali is een project dat onder andere met een app die tweewegcommunicatie tussen burgers en lokale overheid mogelijk maakt en combineert daartoe burgerparticipatie met (gemeentelijk) nieuws.
Het Minimal Viable Product is een twee-weg communicatietool voor gemeentes. De gemeente legt issues voor, de bewoners kunnen stemmen, lezen en video’s bekijken en actief meepraten en adviseren over zaken die hen direct raken.
Denk daarbij aan een verkeersveiligheidsissue, een groot inrichtingsvraagstuk of openbare ordeproblematiek. Doel is informeren, maar bovenal ook het losmaken van energie, tips en ideeën bij inwoners. Uiteindelijk zal door het gebruik van ons platform er draagvlak gecreëerd worden en er een begin gemaakt worden van het herwinnen van vertrouwen over en weer.

In opvolgende modules worden achtereenvolgens gemeentelijk nieuws toegevoegd en coupons voor korting bij lokale ondernemers. Uitonderzoek kwam naar voren naar voren dat mensen eigenlijk maar matig geïnteresseerd zijn in lokaal nieuws.
Wat ze vooral willen weten is wat er in hun directe omgeving gebeurt. Anders gezegd, nieuws dat hun persoonlijke levenssfeer raakt, daarvoor is de interesse enorm groot. Dat betekent dat wij niet zomaar gemeentelijk nieuws in Locali aanbieden. We vragen gebruikers eenmalig aan te geven in welke straat ze wonen en op welk huisnummer, om hen te kunnen informeren over nieuws en ontwikkelingen die hen aangaan.

Een afgegeven straatfeestvergunning is tenslotte niet relevant voor iemand die 5 kilometer verderop woont. Door gebruik te maken van de techniek die Argu Open Data ontwikkelt (tagging en doorzoekbaar maken van alle data die uit het gemeentehuis komt) gaan wij gemeentelijke informatie filteren op persoonlijke relevantie.
Elk nieuwsfeit wordt op de kaart vastgepind en krijgt een virtuele reikwijdte mee. Zo krijgt een bewoner aan de Boomberglaan uitsluitend die informatie te zien die hem aangaat, en niet die van een wijk verderop. (De mogelijkheid om dat naar keuze WEL te zien is ook beschikbaar). We spreken hier dus over een volledig Open Data project, dat voor alle besturen beschikbaar moet komen.