Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De Croo effent pad voor 'eID op smartphone'

27/07/2016

De minister voor Digitale Agenda reageert enthousiast op het initiatief van banken en telecomoperatoren om een mobiele identificatie-app te bouwen. Als het aan hem ligt dan kan die ook werken met overheidstoepassingen.

Het gaat om een wetgevend initiatief waarbij een mobiele app, zoals de Belgian Mobile ID die eerder werd aangekondigd, ook toegang geeft tot overheidsdiensten zoals Tax-on-web of MyPension. "Dit komt neer op het virtueel inbouwen van de identiteitskaart in je smartphone.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om het vervangen van je fysieke eID. Maar wel om toegang tot overheidsdiensten wettelijk mogelijk te maken zodra een identificatie-app je identiteit kan bevestigen. Dat kan tokens en kaartlezers overbodig maken. Fedict bekijkt intussen de technische integratiemogelijheden tussen de app en de overheidsdiensten.

"Een handige mobiele identificatie-app die bovendien veilig én gebruiksvriendelijk is, zal voor heel wat mensen de drempel verlagen om online toepassingen te gebruiken. Het is cruciaal dat ook overheidstoepassingen zoals Tax-on-web of MyPension via de identificatie-app toegankelijk zijn. Dat zal een belangrijke stap zijn in het gebruiksvriendelijker maken van de digitale dienstverlening van de overheid." Aldus minister De Croo in een mededeling.

(Bron: Datanews)