Gemeenten worden digitaal 'aangevallen' met facturen ...

11/10/2016     Security     Eddy Van der Stock     1481     2

De afgelopen weken kwamen er verschillende berichten van internetfraude naar voor. Zo werden er valse e-mails van voor de organisatie bekende personen (vaak de burgemeester of de secretaris) verstuurd aan de financiële beheerders van die organisaties om de facturen in de bijlage dringend te betalen.  

Zodra de factuur in bijlage open wordt geklikt, tracht men informatie te stelen van de betrokkenen, opent men een cryptolocker waardoor hele mappen met bestanden onbruikbaar worden of werd er een virus geïnstalleerd dat de computer blokkeert tot er een bepaald bedrag wordt betaald. Deze manier van werken speelde zodanig in op de interne procedures en werkte met mailadressen en namen van binnen de organisatie zodat de slagkracht maximaal verhoogd werd.

Indien je slachtoffer werd van zulke vorm van oplichting, kan je dit melden op www.ecops.be. eCops is een online meldpunt waar je als internetgebruiker misdrijven op of via het internet kunt melden. Je hoeft je niet te bekommeren over wie er nu juist bevoegd is: eCops zorgt ervoor dat je melding door de bevoegde dienst wordt onderzocht.

Om jezelf volledig te informeren over hoe je jezelf en je organisatie kan beschermen tegen dit soort aanvallen organiseerde V-ICT-OR in samenwerking met TMAB de 'cyber- and information security' dag.

Laat je informeren door professionals en kom luisteren naar de staatssecretaris voor privacy Philippe De Backer, de voorzitter van de privacycommissie en de Vlaamse toezichtscommissie, Willem De Beuckelaere en nog vele andere experten! Als je net zoals ons bezorgd bent over de beveiliging van de digitale kanalen, mag je deze dag niet missen.

Schrijf nu in

Deel deze post:

Reacties (2)

  1. Johan Artois @ 13/10/2016 16:34

    Nog een argument om digitale facturatie voor de verschillende overheden versneld door te voeren en te verplichten. Dan kunnen we dit type cybercrime toch al voor een stuk uitschakelen.

  2. Koen Lefelon @ 17/10/2016 12:06

    Op eCops lees ik het volgende:
    "Het meldpunt eCops is niet meer operationeel, het werd afgesloten op 17 juli 2015."

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!