Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Toegangs- en gebruiksbeheer een handige bouwsteen uit Vlaanderen Radicaal Digitaal

23/01/2017

Toegangs- en Gebruiksbeheer van de Vlaamse overheid heeft een druk jaar in het verschiet

Ook dit jaar staan ons een heleboel interessante ontwikkelingen te wachten vanuit het kamp van het Toegangs- en Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid (u misschien bekend als ACM/IDM). Deze ontwikkelingen werden vorige week toegelicht op een periodiek gebruiksoverleg specifiek voor lokale besturen.

De focus ligt in 2017 onder andere op:

  • het beter bekendmaken van het aanbod bij lokale besturen en hun dienstenleveranciers
  • het vereenvoudigen van de toegang: zowel het aanmelden bij toepassingen als zorgen dat iemand de juiste rechten heeft om te kunnen aanmelden
  • oplossingen voor mobiele toepassingen en native apps: sterk kunnen aanmelden, single-sign-on verbeteren, …
  • informeren van burger, ondernemer, ambtenaar over de mogelijkheden en voordelen van een digitale overheid en hoe dat precies kan
  • onderzoeken welke meerwaarde koppelingen met de databanken van KBO (bijvoorbeeld om wettelijke vertegenwoordigers te kennen) en BTB (beheer der toegangsbeheerders, een initiatief op federaal niveau) kunnen bieden voor lokale besturen. Kan informatie in deze databanken ook voor lokale besturen zorgen voor een vereenvoudigd proces om aan te melden of gebruikers en hun rechten te beheren?

Daarnaast blijven we onze bestaande functionaliteiten en dienstverlening ook dit jaar nog meer verbeteren. Het ACM/IDM-team experimenteert daarvoor met een vaste releasekalender zodat releases vroeger worden aangekondigd. De inhoud van een nieuwe release zal vooraf niet tot in detail vastgezet worden. Het ogenblik van een release wel. De inhoud van een release wordt wel steeds, zoals nu ook al, bepaalt op insteek van alle eindgebruikers en klanten.

Meer informatie over het Toegangs- en Gebruikersbeheer vindt u online:

http://overheid.vlaanderen.be/gebruikersbeheer en http://overheid.vlaanderen.be/toegangsbeheer

Hebt u nog andere vragen over het Toegangs- en Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid? Hebt u tips, advies, wensen, verzuchtingen… die u met ons wil delen? Dan kunt u steeds contact opnemen met het ACM/IDM-team van het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid via gebruikersbeheer@vlaanderen.be.

En nog een oproep: bent u lokale beheerder voor het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid voor uw lokaal bestuur en wilt u graag met ons meedenken over de evolutie van onze dienstverlening? Stuur dan ook een mailtje naar gebruikersbeheer@vlaanderen.be. Wij zijn op zoek naar lokale beheerders met een hart voor onze diensten die kritisch en constructief met ons willen meedenken! Wij nodigen u dan graag uit op ons periodiek overleg voor lokale besturen.