Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Efficiënt digitaal handtekenen toepassing digitale handtekenmap voor lokale besturen!

08/02/2017

Met de gratis dienst digitaal tekenen van de Vlaamse overheid zet u verschillende bestandsformaten om naar tekenklare pdf-documenten. Deze ondertekent u - of laat u ondertekenen - met de elektronische identiteitskaart (eID). Deze digitale ondertekening is rechtsgeldig.

De dienst digitaal tekenen bestaat uit:

  • een toepassing voor het tekenklaar maken en tekenen van documenten,
  • de mogelijkheid om digitaal tekenen te integreren in de toepassingen van uw entiteit (gepland voor de nabije toekomst).

Digitale handtekenmap’ vervangt ‘digitaal tekenplatform’

Vanaf 23 januari 2017 kunnen ook lokale besturen en hun gebruikers hun documenten tekenklaar maken met de toepassing 'digitale handtekenmap'. De toepassing laat ook toe om de tekenklare documenten vervolgens aan te bieden voor digitale ondertekening door één of meerdere personen.

Enkele mogelijkheden:

  • Om verschillende partijen te laten tekenen, kunt u meerdere handtekenvelden toevoegen aan een document om het vervolgens te koppelen aan een werkstroom. Als eigenaar kunt u het proces continu controleren.
  • Als ondertekenaar kunt u uw bevoegdheid delegeren. Te ondertekenen documenten komen dan automatisch bij uw vervanger terecht.
  • U kunt verschillende documenten tegelijkertijd ondertekenen.
  • U kunt documenten samen in één dossier als geheel ondertekenen.

Tot 30 juni 2017 beschikken gebruikers nog over de oude applicatie Digitaal Tekenplatform (DTPv1), enkel voor het tekenklaar maken van documenten. Deze toepassing wordt uitgefaseerd.

Digitaal tekenen integreren in eigen applicaties

Lokale besturen zullen in de toekomst digitaal tekenen kunnen integreren in hun applicatie(s) via webservices, met het oog op het optimaliseren van de bedrijfsprocessen.

Meer weten?

U vindt alle info over de dienst digitaal tekenen van de Vlaamse overheid op de ICT-pagina’s op overheid.vlaanderen.be:

https://overheid.vlaanderen.be/digitaal-tekenen

Een vraag?

Raadpleeg de pagina met veel gestelde vragen. Vindt u niet wat u zoekt, stuur dan een mailtje naar vlavirgem@v-ict-or.be voor GRATIS en vrijblijvende informatie en begeleiding.