Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Kennisnetwerk over het informatiebeheersplan

05/04/2017

Op dinsdag 16 mei kan u deelnemen aan het kennisnetwerk 'Informatiebeheersplan: een eerste stap naar een beheerste informatiehuishouding'. Aan de hand van een casestudy uit de Vlaamse overheid en een casestudy van een lokaal bestuur wordt toegelicht hoe u een informatiebeheersplankan opstellen. Een blik achter de schermen laat u kennismaken met de ervaringen bij de uitwerking van het plan, de mogelijke valkuilen, de moeilijkheden bij de opmaak en de implementatie van het plan en de eventuele ondersteuning binnen en/of buiten de eigen organisatie.

Een informatiebeheersplan is een onmisbaar instrument voor uw organisatie. Het biedt een overzicht van alle informatieobjecten (documenten, dossiers, series,..) die binnen een organisatie worden gecreëerd of ontvangen. Deze informatieobjecten worden gelinkt aan de verschillende werkprocessen, taken en functies waaruit ze ontstaan en worden opgehangen binnen een structuur.

Daarnaast worden per informatieobject een aantal beheersregels opgenomen. Dit heeft als voordeel dat u een helikoptervisie op de informatie blijft behouden. De beheersregels bieden ook ondersteuning bij de evolutie naar meer digitaal werken, geven voor elke serie bepaalde eigenschappen aan op het vlak van toegankelijkheid, raadpleging, hergebruik, openbaarheid van bestuur, vereenvoudigen vernietiging van archiefdocumenten, dragen bij tot de organisatiebeheersing, ...

Het informatiebeheersplan biedt dus vele mogelijkheden. Weet u nog niet hoe er aan te beginnen? Kom dan zeker naar het kennisnetwerk en verruim uw praktische kennis van het instrument.

Meer informatie over het programma en de inschrijving