Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Infosessies : Toepassing LRA – activatie digitale sleutels en registratie niet-ingezetenen

23/01/2018

Digitale sleutels

Digitale sleutels zijn cruciaal bij de digitalisering van de overheid. We gebruiken ze om aan te melden bij toepassingen van de overheid. Bekende digitale sleutels zijn de e-ID en het federaal token (het kaartje met de 24 codes). Ondertussen bestaan er ook andere sleutels. Die zijn in vele gevallen een interessant alternatief voor de e-ID of het token. Zo kan je nu ook aanmelden via een app op mobiele toestellen (smartphones, tablets), met een unieke code via SMS of, voor lager beveiligde toepassingen, een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

Door het succes van diverse digitale toepassingen (Tax-on-web, MyPension, MyCareer, KMO-portefeuille, aanvragen van studietoelagen, lokale e-loketten, loketten van de Vlaamse overheid, etc …) wordt de vraag naar veilige maar toch gemakkelijke digitale sleutels steeds groter. Ook al is iedere Belg in bezit van een e-ID, toch zijn andere digitale sleutels handig. De gebruikers die vandaag hoofdzakelijk op een smartphone of een tablet werken, vinden de e-ID moeilijk om te gebruiken. Ook burgers die geen kaartlezer hebben of moeite hebben om de nodige software te installeren, gebruikers die de PIN-code van hun e-ID vergeten zijn, niet-ingezeten buitenlanders, … hebben allemaal nood aan alternatieven.

LRA toepassing om digitale sleutels uit te reiken en te activeren

De FOD BOSA – DG Digitale Transformatie stelt een nieuwe online toepassing (LRA) ter beschikking om alternatieve digitale sleutels op een veilige en gemakkelijke manier te kunnen uitreiken en activeren. Deze software is gratis en via het internet beschikbaar zodat er op IT-vlak geen investeringen nodig zijn.

Na een pilootfase met een aantal grote en kleine gemeenten is de feedback op de nieuwe procedure en het gebruik van de software uitermate positief. FOD BOSA - DG DTstelt dan ook graag deze toepassing ter beschikking te stellen van alle gemeenten.

Vandaag zijn er ongeveer 140 gemeenten die alternatieve digitale sleutels uitreiken (http://www.fedict.belgium.be/sites/default/files/content/services/registratiekantoren_0.pdf (externe link)).
Een beperkt aantal grote en kleine lokale besturen gebruiken de LRA toepassing nu al. De nieuwe procedure en LRA-applicatie is zo eenvoudig mogelijk gehouden.

Daarnaast kunnen ook OCMW’s deze nieuwe toepassing gebruiken. Op die manier kunnen zij hun cliënten ook beter ondersteunen om aan een digitale sleutel te komen.

De nieuwe procedure in 4 stappen:

 1. Een burger dient zich aan bij je loket met de vraag om een digitale sleutel.
 2. Je medewerker zoekt via de LRA-toepassing de burger op in het rijks- of BIS-register en stuurt via de applicatie een link naar het e-mailadres van de burger.
 3. Daarna genereert de LRA-toepassing een activatiecode voor de digitale sleutels. Je medewerker drukt deze code af en geeft ze mee met de burger.
 4. De burger klikt op de link die hij in zijn e-mail ontvangen heeft en vult de activatiecode in.
 5. Nu kan de burger zelf een digitale sleutel aanmaken. (Bijvoorbeeld een token als PDF opslaan of afdrukken, de mobiele app,...)

Voordelen

Het grote voordeel van deze nieuwe procedure en deze nieuwe toepassing is dat je je inwoners een groot plezier doet als zij bij je langskomen voor een alternatieve digitale sleutel. Mensen moeten maar 1 keer langskomen bij de gemeente. Je kan onmiddellijk de alternatieve sleutel registreren en activeren. Waar mensen vroeger 2 keer moesten langskomen.

Een ander groot voordeel is dat de toepassing zeer snel werkt, stabiel is, makkelijk in gebruik,…. Je medewerkers zullen hier erg snel mee vertrouwd zijn. Medewerkers bij de pilootbesturen zijn alvast enthousiast.

Indien een (buitenlandse) burger niet gevonden wordt (in het rijks- of BIS-register), dan kan je medewerker deze persoon via de nieuwe LRA-toepassing onmiddellijk in het BIS-register aanmaken. Voor het overige blijft de procedure identiek zoals hierboven beschreven.

Infosessies

We nodigen je graag uit op een van de informatiesessies die FOD BOSA – DG DT samen met Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid organiseert over deze nieuwe toepassing. Op deze sessies komen volgende zaken aan bod:

 • Welke digitale sleutels bestaan er?
 • De nieuwe toepassing LRA – wat is het?
 • De nieuwe toepassing LRA – hoe werkt het?
 • Wat moet je doen met niet-ingezetenen?
 • Hoe kunnen lokale besturen zelf de digitale sleutels gebruiken voor hun eigen loketten?

Deze sessies gaan door in de verschillende provincies in Vlaanderen op verschillende data. Ze duren telkens 2u.

 • Dinsdag 23/01/2018 om 10u: VAC Hasselt - Hier inschrijven
 • Donderdag 01/02/2018 om 10u - CC Oostkamp - Hier inschrijven
 • Dinsdag 06/02/2018 om 14u: VAC Gent - Hier inschrijven
 • Donderdag 08/02/2018 om 14u: VAC Leuven - Hier inschrijven

Deelnemen aan een infosessie is gratis. Inschrijven is noodzakelijk.
Kan je niet aanwezig zijn op deze infosessies maar ben je wel geïnteresseerd in het gebruik van de toepassing of wens je meer info, gelieve dan een mail te sturen naar gebruikersbeheer@vlaanderen.be (link stuurt een e-mail). Wij nemen dan zo snel mogelijk met je contact op.

Ondersteuning ter plaatse

Om de lokale besturen te ondersteunen die instappen in de LRA aanpak, voorziet FOD BOSA – DG DT ook een mobiele ploeg die (op afspraak) de digitale sleutels en de LRA toepassing bij je kan komen uitleggen en je helpen bij de opstart.