Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Enquête over een eventuele groepsaankoop van Microsoft licenties

04/05/2018

Als organisatie worden we vaak geconfronteerd met de vraag waarom niet in elke gemeente dezelfde prijs wordt gehanteerd voor dezelfde licenties van dezelfde leveranciers Bovendien worden aankopen in diverse aankoopdossiers of kaderovereenkomsten zodanig versnipperd waardoor er te weinig volume wordt behaald om een aanzienlijk prijsverschil te verkrijgen.

Vooraleer in te gaan op de veelgestelde vraag om één aankoopdossier voor alle lokale besturen op te zetten, willen we graag uw mening horen. Hier vindt u een enquête waarin u kunt aangeven of u geïnteresseerd bent of niet, en indien ja om welke en hoeveel licenties dit gaat.

U verplicht zich uiteraard nog nergens toe, het is enkel een indicatie voor de interesse en de volumes.

Hieronder vindt u meer info over de verschillende licentie-systemen :

Cloud

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn zowel Office 2016 als Office 365 niet écht cloudgebaseerd. Ze prikken in op clouddiensten van Microsoft en in beperktere mate op die van third party-aanbieders. Beide applicaties kunnen verbinden met diensten als Microsofts Exchange, OneDrive en Skype voor Bedrijven.

Vanaf 13 oktober 2020 geldt de cloudondersteuning van Office-toepassingen die zijn aangekocht in het softwarepakket alleen voor de basisondersteuning, wat de eerste vijf jaar is in plaats van de traditionele tien van vroeger. Die wijziging richt zich op klanten die de eenmalige software kopen en dat combineren met clouddiensten, omdat de tijd om dit te doen wordt gehalveerd.  Applicaties die via een Office 365-abonnement zijn aangeschaft hebben geen datum waarop cloudondersteuning vervalt.

Ondersteuning

Office 2016 is als traditionele software die op een traditionele manier wordt verkocht. Het onderhoud is ook traditioneel: Microsoft brengt elke maand beveiligingsupdates uit voor Office-applicaties, meestal tijdens Patch Tuesday, oftewel de tweede dinsdag van de maand. Ook worden tijdens de eerste vijf jaar van de levenscyclus bugs gerepareerd die in principe geen invloed hebben op de beveiliging.

Maar je krijgt geen upgrades met nieuwe features en functionaliteiten met een traditioneel stand-alone Office-pakket. Zodra Microsoft met een nieuwe editie komt (wat uiteindelijk zo is, iets als Office 2019 of Office 2020 bijvoorbeeld) moet je van tevoren betalen voor het nieuwe pakket.

Office 365 heeft een heel ander ondersteuningsmodel. Office-applicaties die aan gebruikers zijn gelicentieerd via Office 365 krijgen dezelfde patches en updates als Office 2016, maar ook twee keer per jaar nieuwe features en functionaliteiten. Die verschijnen elke maart en september waarvan de eerste op 12 september dit jaar.

Terwijl nieuwe functionaliteiten worden opgestapeld met elke upgrade, evolueren de applicaties tot het moment dat Microsoft ze ook als suite uitbrengt om de features van de Office-versies weer meer in overeenstemming te brengen. Microsoft heeft al aangekondigd dat er een opvolger van Office 2016 zal verschijnen, maar heeft niets gezegd over niet-abonnementsvormen.

Prijzen

Office 2016, of je nu een versie in de winkel koopt of honderden tegelijk via een volumelicentie, is een eenmalige aankoop volgens Microsoft. Je betaalt van tevoren voor het pakket. Je betaalt dan natuurlijk niet voor de software, maar voor de licentie waarmee je Office 2016 'voor altijd' kunt gebruiken, of je nu de komende vijf of dertig jaar Office 2016 wilt gebruiken.

Dat staat in sterk contrast met het huurmodel waarbij je per maand of per jaar betaalt en dat is het abonneemodel dat is gekoppeld aan Office 365.

Net als met elk abonnement, biedt Office 365 een dienst; in het geval van Office is de dienst het recht om de applicaties te draaien zolang de betalingen doorlopen. Stop met betalen, en het recht om de apps te gebruiken vervalt.

Ze stoppen overigens niet per direct, in de regel duurt het 30 dagen na sluitingsdatum voor de software niet meer normaal te gebruiken is. Met andere woorden, je Office-pakket is afhankelijk van doorbetaling. De licentie vervalt als je niet betaalt en wordt hersteld als je wel betaalt. 

Toekomst

Microsoft heeft inmiddels onthuld hoe het bedrijf Office 2019 na zijn release later dit jaar gaat ondersteunen. Ook werden wijzigingen in Office 365 gedemonstreerd, vooral bij de ProPlus-onderdelen - de pc-productiviteitsapps - en die ondersteuningsverandering gaat in over minder dan twee jaar, namelijk in januari 2020.

De ondersteuning voor de desktopversie wordt ingekort: "Office 2019 geeft vijf jaar basisondersteuning en ongeveer 2 jaar uitgebreide ondersteuning".

Daarmee wordt de ondersteuning volgens Microsoft in lijn gebracht met die van Office 2016, die ook wordt beëindigd op 14 oktober 2025.

Office 2016 wordt tien jaar ondersteund (5 jaar basis, 5 jaar uitgebreid) en 2019 moet het met zeven jaar stellen. Omdat de basisondersteuning vervalt in oktober 2023 is dat ook het laatste moment dat applicaties nog aan Microsofts clouddiensten kunnen worden gekoppeld.

Dat de twee versies gelijktijdig aflopen is een sterke hint dat Microsoft ophoudt met het model waarin je een eenmalige licentie aanschaft en volledig overgaat naar Office 365.

Samen met het verkortte tijdspad, kondigde Microsoft ook aan dat Office 2019 alleen wordt ondersteund voor Windows 10. Windows 7 heeft dan nog een jaar ondersteuning te gaan en Windows 8.1 zelfs nog vier jaar, maar de toekomstige Office-versie is officieel niet beschikbaar voor deze besturingssystemen.

Ook Office 365 ProPlus wordt beperkt qua ondersteuning. Ook hier wordt Windows 10 vanaf januari 2020 het enige ondersteunde besturingssysteem. Windows 8.1 heeft dan nog jaren voor de boeg, maar Office 365 ProPlus - de pc-applicaties dus - zijn al die tijd niet beschikbaar. En dat geldt ook voor langetermijnversie LTSB: daar zal ProPlus niet op beschikbaar zijn.

Met andere woorden: als je Office 365 gebruikt op een Windows-machine, heb je minder dan twee jaar om te migreren naar Windows 10 als je van hetzelfde abonnement gebruik wilt maken. Dat lijkt ook precies de bedoeling, aangezien Microsofts stelt dat op deze manier Windows en Office tegelijkertijd bijgewerkt blijven.

 

Weergave opties in de Office365 mogelijkheden. Meer informatie via: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/enterprise/home