Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Ook een machine kan erfgoed lokaliseren

04/06/2018

Via het geoportaal kan je gemakkelijk uitzoeken waar in Vlaanderen onroerend erfgoed te vinden is. Het kan nuttig zijn om deze vraag te laten stellen door machines aan machines. Het Agentschap Onroerend Erfgoed ontwikkelde een instrument, de geozoekdiensten, waardoor je automatisch in hun databank informatie opvraagt.

Je kan een computer dus laten opvragen welk erfgoed in een bepaald gebied ligt. Handig om te implementeren in je eigen IT-toepassingen. Zo kan je snel uitvissen of er in jouw plangebied onroerend erfgoed ligt. Wil je weten hoe dit werkt? Raadpleeg dan deze handleiding of de bijhorende API-documentatie.

Wanneer je WFS-services kent, vraag je je misschien af wat het verschil is. Deze biedt het Agentschap Onroerend Erfgoed al jaren aan, en dat zullen ze ook nog jaren doen. Maar, de geozoekdiensten volgen het REST paradigma. Hiermee is het veel makkelijker om extra achterliggende business gegevens uit bijvoorbeeld de inventarisdatabank op te halen. Daarop kan je dan weer extra functionaliteiten bouwen zoals een uitgebreid rapport over het gevonden erfgoed.

Via deze instructies kom je te weten hoe je zelf een eigen erfgoedatlas kunt maken met behulp van onze geozoekdiensten en een statische kaartgenerator die we ontwikkeld hebben (en ter beschikking stellen als open source software). Heb je wat programmeervaardigheden? Ga dan zelf aan de slag met de gegevens van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!

Bron: https://www.onroerenderfgoed.be/nl/actueel/nieuws/machine-erfgoed-lokaliseren/