Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Verdwijnen traditionele datacenters uit de bedrijfswereld?

07/08/2018

Gartner, toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau in de IT-sector, stelt dat 80% van alle bedrijven binnen 7 jaar hun eigen datacentrum zullen opgeven.

Het einde van de eigen datacentra?

Boude uitspraak, maar klopt het ook? Gartner haalt aan dat IT als belangrijkste taken heeft de bedrijfsvoering zo wendbaar mogelijk te maken, snel nieuwe markten aan te boren en zo dicht mogelijk bij de afnemers diensten aan te bieden om zo latency, het tijdsinterval tussen in- en output, te minimaliseren. Steeds vaker moeten IT’ers rekening houden met nieuwe infrastructuurtoepassingen zoals Internet of Things, edge-services en software as a service die in een groeiend aantal variaties door cloudaanbieders worden aangereikt. Dan blijven er uiteindelijk weinig taken over die in het rekencentrum blijven draaien en de redenen om het datacentrum aan te houden nemen af.

Gartner vervolgt door te stellen dat de switch van eigen datacenters naar andere opties niet vandaag of morgen zal plaatsvinden. David Cappuccio, vice-president bij Gartner, schat wel dat tegen 2025 zo’n 80% van alle organisaties het eigen datacentrum gesloten zal hebben. Nu is dat zo’n 10%.

Redenen voor de verandering

Cappuccio merkt op dat de rol van fysieke infrastructuur in de loop der jaren sterk aan waarde heeft ingeboet. Vooral applicaties zijn nu key, en het aantal nieuwe cloudgebaseerde toepassingen zit in de lift (denken we maar aan Office 365). Voorts hebben organisaties niet altijd een goede reputatie voor de diensten die ze vanuit eigen infrastructuur leveren.

Migratie naar de cloud dan maar?

Betekent dit dat we ons datacenter zomaar moeten buitengooien? Niet noodzakelijk.

Een alternatief voor een publieke cloudprovider is je eigen datacenter behouden en een private cloud opzetten. Niet eenvoudig, maar, indien strategisch goed aangepakt, een upgrade van de huidige werking. Het zet ook de deur dat beetje meer open naar publieke cloudtoepassingen, een optie die je in de toekomst kunt overwegen.

Het internet staat bol van de tips rond het opzetten van een private cloud. Deze site kan u alvast op weg helpen: https://computerworld.nl/cloud/75541-10-ingredienten-voor-een-private-cloud-succes

Door te kiezen voor een private cloud heb je het voordeel van datacenterautomatisering die de publieke clouddienstverleners ook gebruiken, maar blijf je een beroep doen op je – wellicht nog niet afgeschreven – hardwareinfrastructuur. Op die manier ga je de triviale taken, die vandaag vaak nog handmatig gebeuren, automatiseren, wat tijd vrijmaakt voor meer strategisch denkwerk. Door je hardware on-premises te houden kun je je gebruikers een veel snellere infrastructuurcapaciteit aanbieden dan bij off-premises oplossing, wat dan weer de efficiëntie van je IT-gebruik ten goede komt.

Een ander voordeel is dat je zelfs met een private cloud kunt overschakelen naar een pay-per-use model, m.a.w. je betaalt slechts voor het aantal keer dat je een welbepaalde software effectief aanwendt via je cloud.