Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Startvergadering rond een Smart City Marktplaats

06/09/2018

Vandaag werd tijdens een eerste vergadering het figuurlijke startschot gegeven voor de Smart City Marktplaats, een project waar V-ICT-OR samen met partners en gemeentes zijn schouders onder heeft gezet. De gastgemeente was tevens de gemeente die het initiatief nam rond dit concept, nl. de gemeente Bonheiden. De eerste subsidieoproep voor 'Smart cities' was een groot succes. Tientallen grote én kleine steden en gemeenten zullen aan de slag gaan met 'smart city'-toepassingen. Concreet werden er voorlopig 21 projecten geselecteerd, die samen kunnen rekenen op een steun van 3,5 miljoen euro (zie bron onderaan). 

De Smart City Marktplaats komt tegemoet aan de problematiek van de oplossingsmarkt en focust zich die op steden en gemeenten, met als bijzondere aandachtspunten slimme oplossingen, raamcontracten, open data en kennisdeling/marktonderzoek.

Burgemeester Guido Vaganée noemde smart city-oplossingen 'de zevenmijlslaarzen voor kleine lokale besturen'. Voorzitter Eddy Van der Stock trok de lijn door en stelde dat zelfs een kleine(re) gemeente als Bonheiden met zijn zevenmijlslaarzen net als Klein Duimpje flinke stappen kon zetten met die laarzen aan. Het reeds afgelegde parcours van Bonheiden binnen de smart city-thematiek toont aan dat kleinere gemeenten niet bij de pakken hoeven te blijven zitten tot alle lokale problemen door derden zijn opgelost, aldus Van der Stock. Voor wat smart city-initiatieven betreft, behoort Bonheiden immers tot de koplopers van de slimme gemeenten in Vlaanderen.

Het project gaat in september van start met de 63 deelnemende gemeenten. Zij nemen een reeks workshops bij, waarin per workshop een aantal domeinspecialisten zich zullen buigen over de functionaliteiten van deze "marktplaats". 

Interesse in dit project? Stuur dan een mail naar info@v-ict-or.be