Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Stand van zaken City of things project van Edegem en IGEAN

28/06/2019

Binnen de City of Things oproep van de Vlaamse overheid is het project van Edegem en IGEAN nu belandt in de fase dat er daadwerkelijk aan de realisatie van de proof of concept kan begonnen worden.
Binnen het project, met V-ICT-OR als projectleiding, worden camera's ingezet voor de monitoring van het openbaar domein. Er werden vele oplossingen bekeken die al de stap maken naar objectherkenning en dan specifiek naar zwerfafval en sluikstort.
De projectgroep heeft zich nu gebogen over de gunning van de Proof of Concept en over de definitie van zwerfafval en sluikstort.

Interessante criteria die binnen de proof of concept zijn gedefinieerd:

  • Doelgericht meldingen maken van onregelmatigheden in de omgeving
  • Sluikstorten automatisch detecteren en aan een type of categorie toekennen
  • De locatie van het sluikstorten via GPS kennen en op kaart zien
  • De mogelijkheid om externe camerabeelden te verwerken en controles te doen op dit aangeleverd beeld om te verifiëren dat het om sluikstorten gaat
  • Al het beeldmateriaal kunnen hergebruiken om andere (domeinoverschrijdende) thema’s te ondersteunen
  • Sluikstort hotspots ontdekken om proactief in te grijpen

Interessant is de doorontwikkeling van machine learning en artificial intelligence/deep learning om de herkenning zwerfvuil/sluikstort steeds beter te maken. Daarbij is het ook mogelijk om anomaliedetectie te doen (afwijking van de standaardsituatie).

Vanuit de intercommunale IGEAN zijn de volgende steden en gemeenten aangesloten in dit project: Borsbeek, Essen, Edegem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Ranst, Schelle, Wijnegem, Wuustwezel.

Na de zomer gaan zij volop aan de slag met de realisatie van de Proof of Concept. Wij houden u op de hoogte van de hopelijk mooie resultaten die bijdragen tot een efficiënter en effectiever acteren op sluikstort en zwerfafval.