Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Het tijdperk van aan-of-uit verlichting in de stad nadert zijn einde.

23/07/2019

Variatie in functie van activiteit wordt het nieuwe normaal. Natuurlijk verlichten we de pleinen in onze stad: ook ‘s avonds zijn het ontmoetingsplaatsen en plekken voor recreatie. Maar dat wil niet zeggen dat we alle lichten de hele tijd aan volle sterkte moeten laten branden. Want dat zorgt voor onnodige lichtvervuiling en heel wat nodeloos energieverbruik.

Imec City of Things test vandaag een ecosysteem van slimme verlichting uit op het Sint-Andriesplein in de Antwerpse Smart Zone. Het basketpleintje wordt er alleen verlicht als bewegings- en geluidssensoren opmerken dat er ook echt gespeeld wordt. De lampen aan de rand van het plein branden harder als regensensoren aangeven dat de zichtbaarheid vermindert. En als een bewoner ‘s nachts het plein wil oversteken, detecteren slimme camera’s die beweging en zorgen ze ervoor dat de lampen op dat parcours wat extra licht geven. Zo worden de aanwezige lampen optimaal ingezet op maat van de gebruikers van het plein. Dit project maakt deel uit van het Smart Zone programma.