Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Verhogen van comfort, duurzaamheid, veiligheid en doorstroming.

25/07/2019

Verkeerslichten verdelen de tijd over mensen die onderweg zijn. Altijd. Overdag, ’s nachts, voor Mieke die aan het joggen is, juf Els met haar klasje kleuters en Liesbeth die in haar rolstoel de stad trotseert. Soms regent het, soms moet je je trein halen of nog vlug naar de crèche.  Al te vaak lijkt het dat je meer tijd verliest dan wint en andere lichten lang op groen staan, maar niemand passeert er. Ken je dat gevoel? Wanneer verlies jij je geduld? Wanneer denk jij dat het je wel lukt om veilig de overkant te halen, ook al staat het licht op rood? 

Het Veilig Oversteken project brengt in kaart hoeveel keer het rood licht genegeerd wordt. Men wil begrijpen waarom en wanneer dat gebeurt. Momenteel wordt een oplossing uitgetest om die aantallen te verminderen op het complex kruispunt Kronenburgstraat, Nationalestraat, Volksstraat en Geuzestraat in Antwerpen. Waar vier straten, mét een trambaan in het midden, elkaar kruisen. 

Dit project maakt deel uit van het Antwerp Smart Zone programma.

In het project Observer onderzoekt imec City of Things hoe we de verkeerslichten in de stad slimmer kunnen maken.