Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

De digitaliseringsambities van onze Minister-President Jan Jambon

12/11/2019

"We maken van Vlaanderen dé proeftuin voor ondernemingen en burgers die de digitale toepassingen van de toekomst willen proeven", dat zegt ons het nieuwe Belgische regeerakkoord. Voor V-ICT-OR klinkt dat als muziek in de oren: al van in onze beginjaren zijn we voorstander geweest van digitalisering bij de lokale besturen, besturen die digitaliseren ten dienste van burgers en bedrijven in hun grondgebied.

In feite is die quote uit het regeerakkoord een logisch vervolg van de originele belofte van de ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’-campagne “Een overheid die je beter begrijpt.” Beter begrijpen kunnen we opvatten als: slimmer omgaan als overheid met de informatie die je al over de burger hebt (bv. door het te delen over verschillende overheidslagen: lokaal – provinciaal  - Vlaams – federaal), door informatie maar 1 keer te moeten opvragen bij de burger, door de burger te laten bepalen hoe hij door de overheid gecontacteerd wordt (denk aan Mijn Burgerprofiel waarin de burger zijn contactgegevens e.d. kan wijzigen) …

We gaan een spannende fase in: Mijn Burgerprofiel is finaal uitgerold in Kortrijk en er komt stilaan meer duidelijkheid rond de rol en de mogelijkheden van de eBox (het veilige verzamelportaal voor alle communicatie van de overheid richting de burger). Welke huidige digitaliseringsmogelijkheden worden uitgerold en welke nieuwe ontwikkelingen we mogen verwachten?

Jan Jambon, onze kersverse Vlaams Minister van ICT en Digitalisering, geeft ons in zijn keynote op ManageIT 2019 een update rond Vlaanderen Radicaal Digitaal, evenals zijn visie met betrekking tot digitalisering van de Vlaamse overheid en maatschappij anno 2019.

>> Schrijf je nu in voor ManageIT 2019