Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Vlaamse Open City-platformen: nieuwe horizonten verkennen in het digitale landschap

25/11/2019

V-ICT-OR's concept van de Vlaamse Virtuele Gemeente (https://v-ict-or.be/vlavirgem) werd stapsgewijs uitgewerkt in verschillende technologieën. 

Los van de discussie welke gekozen technologie nu uiteindelijk een goede keuze is, zien we het ontstaan van overheidsplatformen die de stedelijke/gemeentelijke dienstverlening op een andere manier is gaan automatiseren. Vertrekkend vanuit de ontsluiten van authentieke gegevens of basisregistraties, werd de dienstverleningsinformatica verkruimeld naar kleine(re) in elkaar passende componenten (applicatiefuncties versus microservices) om opnieuw tot degelijke oplossingen te komen. De aanpak is uniek, de uitkomst bijzonder. Sommigen spreken zelfs van een paradigmashift in de automatisering van overheidsinstellingen. 

OCAPI (https://www.v-ict-or.be/wat-we-doen/ocapi) bouwde verder op het Antwerpse ACPaaS verhaal, terwijl LB365 (https://www.v-ict-or.be/wat-we-doen/samen-aanbesteden) verder ging op de fundamenten van het common citizen service platform (ccsp). S-Lim tenslotte ziet een Smart City platform als een draaischijf waarop applicaties van gemeentes en van andere domeinbeheerders connecteren om in real-time of in bulk data uit te wisselen met elkaar en met derden. 

Alle projecten zijn operationeel en hebben een mooie toekomst voor zich. 

Kom op ManageIT 2019 luisteren naar de manier waarop lokale besturen autonoom en opnieuw zijn gaan nadenken over hoe de automatisering van hun dienstverleningsinformatica er in de toekomst moet gaan uitzien en met welke uitdagingen zij geconfronteerd werden. Verzeker uzelf van hun werkwijze en kijk wat voor u bruikbaar is binnen deze overheidsplatformen waarbij samenwerking, goed opdrachthouderschap en financiële controle over het geheel de rode draad zijn.

>> Schrijf u hier in