Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

LOCARD als internationaal project: een update

09/03/2020

Met het LOCARD-project werken we ondertussen al een jaar aan een platform dat de integriteit van sporenmateriaal kan borgen in een (forensisch) onderzoekstraject. Achteraf moet namelijk altijd kunnen worden aangetoond op welke wijze een onderzoeksresultaat tot stand is gekomen en wie betrokken is geweest bij het verzamelen van en het onderzoek naar bewijsmiddelen. Dezer dagen krijgt cybercriminaliteit terecht verhoogde aandacht, en is het dus belangrijk na te denken over hoe deze integriteit gewaarborgd kan blijven. Wanneer een identiteit of toestel wordt overgenomen, kunnen er bijvoorbeeld aankopen worden gedaan in naam van het slachtoffer, en kunnen er geheime documenten worden vrijgegeven. In zo'n situatie is het niet altijd evident het slachtoffer van de dader te scheiden. Met LOCARD kunnen we dergelijke scenario's potentieel vermijden.

LOCARD loopt voor drie jaar en we vieren volgende maand de eerste verjaardag. Ondanks Covid-19 werd vorige week de algemene vergadering georganiseerd (zij het online via conference call). Er werd teruggeblikt op het eerste jaar van sterke samenwerking tussen de 19 partners uit 11 landen, daarnaast werd de stand van zaken beschreven, de architectuur overlopen en de volgende stappen besproken. Het belooft een mooi platform te worden; we kijken uit naar de vorderingen!

Lees hier meer over LOCARD en volg ook onze nieuwe pagina om te zien wat jij kan doen om je organisatie tegen cyberaanvallen te beschermen.