Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Virtueel samenwerken: tips uit het V-ICT-OR bedrijvenconsortium (I)

18/03/2020
Het V-ICT-OR bedrijvenconsortium is de verzameling van bedrijfspartners waarmee wij als koepelorganisatie samenwerken. Lokale besturen vormen een van hun (soms vele) partners. Ook voor hen is de huidige crisis een leerervaring, en we vonden hen bereid de kennis die ze hebben rond virtueel samenwerken te delen met ons.
 
De meeste lokale besturen kijken naar MS Teams als middel om virtueel samen te werken. Partners Cronos, IT1, Synergics en IT Care bieden heel wat referentiemateriaal, webinars, opleidingen en ondersteuning aan waar lokale besturen gebruik van kunnen maken.

Synergics

“We all assist organizations and people to embrace and adopt technologies to transform and achieve more success.”

In de context van de huidige crisis klinkt Synergics’ missie en visie enkel luider. Zo wilt Synergics alle publieke organisaties zo goed mogelijk ondersteunen om optimaal en productief van thuis uit te werken. 

Omdat ze goed begrijpen dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is, bieden zij heel wat hands-on informatie, webinars, blogs en eBooks gratis aan op onze hiervoor aangepaste website www.optimaaltelewerken.be.

Daarnaast organiseren ze dagelijks ook online live events waaronder Q&A sessies over Teams, een Teams-demo, een demo van de nieuwe Crisis Communicatie (power)App, enzovoorts. Houd deze website dus zeker goed in het oog.

Tot slot kan je ook altijd met hen contact opnemen via de website en het contactformulier indien er zaken zijn waarbij je als stad of gemeente hulp nodig hebt. Heel wat hulp bieden zij in deze tijden kosteloos aan en binnen hun beschikbare capaciteit.

Cronos

 • Wat betreft MS teams: tips & tricks:
  • Cronos group organiseert op 19/03 een gratis webinar (enerzijds vanuit Learnia, anderzijds vanuit Ventigrate), meer bepaald een deep dive in MS Teams. Meer info en inschrijven kan hier.
  • Nieuw in teams? Deze referentiekaart kan helpen.
  • Ook de Vlaamse overheid biedt een overzichtskaart aan voor MS Teams.
  • Bekijk even deze video die vertelt wat MS Teams juist is.
  • Hierna ook informatie vanuit Arxus binnen de Cronos groep:
   • Wanneer je Office 365 licentie-pakket de mogelijkheid tot gebruik van Teams biedt, kan jouw organisatie Teams gebruiken om virtueel samen te werken vanop verschillende locaties. Dat kan via de website https://teams.microsoft.com, met de vrijblijvende optie om de Teams client te installeren. Om slim van start te gaan, kan je deze quick start gids van Microsoft gebruiken. Hulp nodig? Arxus kan jullie helpen met de activatie en gebruik van Teams binnen jullie organisatie.
   • Gratis 6 maand trial van Microsoft Teams. Heb je geen toegang tot Microsoft Teams, dan kan Cronos jou momenteel een gratis trial versie aanbieden voor zes maanden. Daarmee kan je meteen aan de slag. Wanneer je interesse hebt of meer informatie wil, volstaat een mail naar info@arxus.eu. Wij nemen dan contact met je op.
  • Cronos biedt heel wat materiaal voor thuiswerk aan, tijdelijk tegen goedkope prijzen.
 • Wanneer een organisatie dat wenst, dan kan Cronos de nodige informatie aanreiken om Teams te integreren in het intranet/de kennisplatformen van een lokaal bestuur.
 • Nu vrijdag is er ook een gratis online seminarie van 1 uur over de mogelijkheden van Teams (http://learnia.be/?p=blog&bid=4110CC46-BD20-41E5-8A23CCB7D3381643&lng=nl). Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

IT1

IT1 kiest voor telewerken!

Sinds vorige vrijdag werkt het merendeel van de IT1 medewerkers van thuis omdat het technologisch perfect mogelijk is, maar vooral … omdat het in deze omstandigheden solidair is.

De afgelopen en komende dagen en weken leggen zij dan ook onze focus om de beproefde oplossingen en services ter beschikking te stellen aan de besturen:

 • IT1 Secure Access / Awingu om makkelijk, veilig en snel de data én programma’s voor thuiswerkers ter beschikking te stellen via … een webpagina!
  • Kies voor een spoedopstelling van een eigen (on premise) installatie of ga voor de startklare “IT1 Secure Access (Awingu as-a-service)”
  • IT1 maakt een koppeling op een bestaande “remote desktop server” of stelt de bestaande werkplekken ter beschikking vanop afstand
 • Korte termijn verhuur van mobiele werkplekken om tijdelijk werknemers op een professionele en veilige manier van thuis te kunnen laten werken, zonder zware investeringen te hoeven doen
 • Ondersteuning bij het opzetten en uitrollen van de Microsoft Teams oplossing
  • Microsoft biedt een zes maanden durende gratis proefperiode aan voor de premium versie van de zakelijke chat/samenwerkingstoepassing van Microsoft Teams, een onderdeel van de Office 365-suite. De actie kwam tot stand omdat de angst voor de uitbraak van het coronavirus ertoe leidt dat veel bedrijven hun werknemers thuis laten werken. Voor elke licentie die aan een gebruiker in de proefperiode wordt toegewezen, ontvangt deze 2 GB aan SharePoint Online opslagruimte en het volgende om de volledige waarde van de Microsoft-teams te ervaren:
   • Exchange Foundation
   • Flow for Office 365 Plan 1
   • Forms
   • Microsoft Planner
   • Whiteboard
   • Microsoft Teams (Teams1, Teams IW)
   • Office Online
   • PowerApps for Office 365 Plan 1
   • SharePoint Online Kiosk
   • Stream
   • Sway
   • Yammer Enterprise
  • Specifiek voor scholen zijn er tal van online bronnen ter ondersteuning van het gebruik als didactisch hulpmiddel

IT Care

Telewerken: Organiseer interne en externe meetings via Teams

Microsoft Teams is een toepassing die standaard beschikbaar is in Office 365. Dit communicatieplatform geeft u als overheid de mogelijkheid om alle vergaderingen online te laten plaatsvinden en dit zowel met interne collega's als met externen. De externe personen hebben geen enkele licentie nodig en kunnen gewoon via de online versie van Teams deelnemen aan de meeting. Tijdens de meeting zelf kunnen bestanden gedeeld worden, kan u audio- en videogesprekken houden, kan u uw scherm delen en zelfs de controle van uw scherm overgeven aan uw collega. Eindeloze mogelijkheden om efficiënt aan het werk te blijven, zelfs in deze moeilijke tijden.

Ondersteuning?

IT-Care kan u hierin ondersteunen a.d.h.v. de configuratie van de omgeving, een aantal simpele richtlijnen omtrent het opzetten van een Teams meeting, opleidingen voor eindgebruikers, etc. Contacteer hen zeker indien u met vragen zit over Microsoft Teams of samenwerken in Office 365 in het algemeen.