Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Internationale Dag van de Data Privacy

28/01/2021

We leven in een tijdperk - mee door corona ingegeven - van ongeziene digitale versnelling, vol met e-mail, sociale netwerken, online communicatietools, virtual meeting rooms en online profielen. Gratis digitale tools zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, Teams, Zoom vieren hoogtijdagen. Veel van onze informatie wordt opgeslagen op servers waarvan we niet altijd weten waar ze staan en wat er mee gebeurt.   

Maar het gemak en plezier waarmee we onze informatie op het wereldwijde web posten en naar hartenlust delen heeft een keerzijde. Hoewel velen van ons ervan overtuigd zijn dat onze privacy van belang is, verhandelen we met gemak onze autonomie en vrijheid voor dat beetje meer comfort en gemak. Het opgeven van onze privacy is vaak de prijs die we betalen. We staan er vaak niet bij stil dat we door het gebruik van digitale tools onze privacy voor onze neus onopgemerkt laten wegkapen en onze data laten misbruiken door winstgevende businessmodellen. Want persoonlijke informatie die we vandaag met het grootste gemak online prijsgeven is voor velen onder ons dan wel makkelijk te vinden, maar in slechte handen net zo makkelijk te misbruiken. Alleen weten we het vaak niet dat onze gegevens misbruikt worden, want het gebeurt doorgaans ongezien en onopgemerkt, achter de schermen.    

Het doel van de Internationale Data Privacy Dag is om ons, consumenten van digitale tools eraan te herinneren, te informeren, wegwijs te maken in het verkeer van bits en bytes en wat er mee gedaan maar ook misdaan wordt. Want van persoonlijke data kan flink misbruik worden gemaakt. Hiervan moeten we blijvend gewaarschuwd worden. Ook is het een dag die ons onder de aandacht wil brengen dat het fenomeen van cybercriminaliteit in steile opmars is en dat we ons als consumenten van digitale tools daar beter moeten tegen wapenen.  Onze data, onze privacy is voor cybercriminelen immers veel geld waard. Voor cybercriminelen reden genoeg om onze data met gemak te gijzelen en deze tegen betaling van grof losgeld 'vrij te laten'.    

De Dag van de Privacy wil ons - consumenten van digitale tools - aanmoedigen om in dialoog te gaan en te bedenken hoe we de technologische vooruitgang en veilige online aanwezigheid op een privacy-verstandige en veilige manier kunnen combineren. Het is de dag waarop we opnieuw moeten nadenken over de bescherming van onze privacy, onze autonomie, onze vrijheid. Privacy in eenvoudige mensentaal uitgedrukt is tenslotte het recht om met rust gelaten te worden, de vrijheid te hebben om te denken en spreken, informatie te delen enkel en alleen met wie wij dat willen. Zonder het te beseffen is het in deze maatschappij van ongeziene digitale versnelling nu net datgene, namelijk met rust gelaten worden, waar velen onder ons nood aan hebben, sterk naar verlangen.   

Redenen genoeg dus om bij privacy en de bescherming ervan stil te staan en de juiste acties te ondernemen om dit grondrecht te vrijwaren. Weten wat we prijsgeven en tegen welke prijs is vandaag meer dan ooit de boodschap.    

De Dag Van De Data Privacy vindt ieder jaar plaats op 28 januari, en werd in 2009 uitgeroepen door de Raad van Europa.

- Kurt Penninck, Directeur Privacy en Security, V-ICT-OR