Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Lancering nieuw certificatenbeheer Vo-DCBaaS

10/02/2021

Op maandag 1 maart lanceert de Vlaamse overheid het nieuwe certificatenbeheer Vo-DCBaaS (Digitaal Certificaten Beheer as a Service) in de productieomgeving. Het huidige certificatenbeheer is verouderd en voldoet niet meer aan de vereisten wat functionaliteit en veiligheid betreft. De nieuwe toepassing zal een hogere veiligheid en betrouwbaarheid aangeboden worden. Het aanvragen en beheren van certificaten zal veel eenvoudiger worden met het nieuwe certificatenbeheer, waarbij ook ingezet zal worden op selfservice.

Op woensdag 10/02 wordt het nieuwe certificatenbeheer toegelicht op onze stuurgroep lokaal e-governement. De opname en presentatie hiervan zullen beschikbaar gesteld worden op onze bestandsbibliotheek.

Wat gebeurt er met de bestaande certificaten?

De overschakeling van Vo-DCB naar Vp-DCBaaS zal in 2021 versneld doorgevoerd worden. Klanten moeten voor 15 december 2021 al hun bestaande Vo-DCB certificaten vervangen door nieuwe Vo-DCBaaS vertificaten. Er wordt aanbevolen dit zo snel mogelijk te doen, want na 30 juni wordt het moeilijker en betalend om bestaande Vo-DCB certificaten te herroepen.

Momenteel is het nog steeds mogelijk om certificaten aan te vragen in de huidige Vo-DCB toepassing, maar er wordt aangeraden om het aanvragen van nieuwe certificaten uit te stellen tot na 1 maart, omdat de nieuwe toepassing dan toegankelijk zal zijn.

Infosessies modernisatie certificatenbeheer

Agentschap Digitaal Vlaanderen organiseert in de week van 22 tot 26 februari enkele infosessies over de nieuwe toepassing, waarin dieper wordt ingegaan op de werking ervan, en de migratie van de oude naar de nieuwe certificaten. In deze sessies is er tijd voorzien waarin vragen beantwoord kunnen worden. De sessies voor lokale besturen gaan door op 23 en 26 februari, telkens van 14u tot 15u30. 

Klik hier om je in te schrijven voor een infosessie.

Bron: Vlaamse overheid