Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

[SOKARIS] Nieuw in het e-loket: digitale aangifte overlijden.

24/01/2022

Vanaf nu kunnen begrafenisondernemers via het e-loket voor ondernemers terecht op het SOKARIS-webplatform waar ze digitaal aangifte kunnen doen van een overlijden.

Niet meer naar gemeentehuis.
Dat betekent dat begrafenisondernemers niet meer naar het gemeentehuis hoeven te gaan met fysieke documenten. Via het SOKARIS-webplatform staan lokale besturen en begrafenisondernemers direct in contact. Aangiftes van overlijdens worden digitaal verwerkt, en begrafenisondernemers ontvangen via het platform akten en toelatingen. SOKARIS is een product van V-ICT-OR, de Vlaamse ICT organisatie.

Naar Sokaris via het e-loket.
E-loketondernemers.be van VLAIO is verbonden met SOKARIS. Begrafenisondernemers kunnen dus eenvoudig vanuit het e-loket verbinding maken met SOKARIS. Het e-loket voor ondernemers is een centraal overkoepelend digitaal platform waar ondernemers over de overheidsniveaus heen eenvoudig dossiers kunnen aanvragen en/of opvolgen.

 
Meerwaarde voor lokale besturen.
Door de aangifte van overlijden te digitaliseren hoeft de uitvaartondernemer niet langer onmiddellijk langs te komen in het gemeentehuis met fysieke documenten. Daarnaast staan lokale besturen en uitvaartondernemers direct in contact met elkaar via het SOKARIS-webplatform. Concreet betekent dit gebruiksgemak, tijdswinst en een efficiëntere communicatie tussen uitvaartondernemers en gemeente-/stadsbestuur.